Lauksaimnieki pozitīvi vērtē Krīzes vadības padomes sēdē nolemto, ka atbildīgajai ministrijai - Zemkopības ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju - ir jāsagatavo un valdībā jāiesniedz ilgtermiņa risinājumu lauksaimniecības platību apdrošināšanas jautājumā, sacīja aptaujātie lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ģenerāldirektors Guntis Vilnītis teica, ka LOSP iestājas par to, lai lauksaimnieki veidotu apdrošināšanas fondus. Tomēr ieceri izstrādāt ilgtermiņa risinājumu lauksaimniecības platību apdrošināšanas jautājumā LOSP vērtē pozitīvi. "Gaidīsim, ar kādu piedāvājumu nāks klajā apdrošinātāji, un tad arī vērtēsim, vai tas būs izdevīgs lauksaimniekam," teica Vilnītis.

Viņš piebilda, ka apdrošinātājiem jāpiedāvā tādi apdrošināšanas nosacījumi, lai lauksaimniekiem, apdrošinot savus graudaugu sējumus, jāveic pēc iespējas mazāks maksājums, bet likstu gadījumā apdrošinātājam operatīvi jāizmaksā apdrošināšanas kompensācija lauksaimniekiem.

Vilnītis teica, ka nevajadzētu ieviest obligātu sējumu apdrošināšanu līdzīgi kā obligāto civiltiesisko apdrošināšanu jeb OCTA. "Zemnieki ir ļoti dažādi. Ir tādi lauksaimnieki, kuri ir kategoriski pret apdrošināšanu, norādot, ka paši prot uzkrāt finanšu līdzekļus neveiksmju gadījumiem. Taču ir lauksaimnieki, kuri uzskata, ka sējumu apdrošināšana pret sausumu iespējama tad, ja valsts nāks klajā ar šādu iniciatīvu. Esam par to, ka valstij jābūt kā galvotājam šāda veida apdrošināšanai. Taču obligātu apdrošināšanu nevajag ieviest, zemniekam jādod iespēja izvēlēties," teica Vilnītis.

Biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvis Mārtiņš Trons teica, ka iecere izstrādāt ilgtermiņa risinājumu lauksaimniecības platību apdrošināšanai ir vērtējama pozitīvi. "Mēs paši uzsākām šo iniciatīvu, paši nācām pie valdības vadītāja un par to runājām.

Vienlaikus viņš piebilda, ka pirms plašāk diskutēt par konkrētu apdrošināšanas risinājumu, jāsaprot, cik tas maksās, vai lauksaimnieki varēs jeb nevarēs to atļauties, un kāda būs valsts iesaiste šī riska daļējā segšanā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: