Veselības ministrija (VM) vēlas atļaut izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās bērniem un pieaugušajiem piedāvāt arī veģetāru ēdienkarti, liecina šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi.

Grozījumi paredz, ka iestādēs varēs nodrošināt veģetāru ēdienkarti, ja tiks iesniegts bērnu likumiskā pārstāvja rakstveida iesniegums.

Tāpat veģetāro ēdienkarti varēs piedāvāt pieaugušajiem ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pēc pieaugušā pieprasījuma un rakstveida iesnieguma.

Kā skaidroja ministrijā, patlaban kompleksajā ēdienkartē var tikt pasniegti atsevišķi veģetāri ēdieni ēdienkartes dažādošanai, tomēr veģetāru kompleksu ēdienkarti izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pasniegt nav atļauts.

Tāpat ar plānotajiem grozījumiem iecerēts noteikti, ka veģetāro ēdienkarti bērniem būs nepieciešams saskaņot ar uztura speciālistu vai dietologu, lai pārliecinātos, ka tā atbilst veselīga uztura pamatprincipiem un vecumam atbilstošajām uztura normām.

Veģetāra ēdienkarte grozījumu projekta izpratnē ir ēdienkarte, no kuras tiek izslēgta gaļa un zivis, kā arī to produkti.

VM izstrādātajā noteikumu projektā kopumā pārskatītas noteiktās enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas, precizēts atsevišķu pārtikas produktu, piemēram, augļu un dārzeņu daudzums nedēļas ēdienkartē, kā arī paredzēta iespēja izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās piedāvāt veģetāru ēdienkarti.

Noteikumu projekts paredz veikt izmaiņas noteiktajās uztura normās, precizējot vecuma grupas pirmsskolas izglītības iestādēs, vispārējās izglītības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, ņemot vērā iestādes darba organizāciju, kā arī bērnu fizioloģiskās vajadzības atbilstoši vecumam.

Noteikumu projekts paredz arī citas izmaiņas, kas precizē un papildina prasības ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Valdis Valdis 30.04.2018, 09:34:58

    Bērnam ir jābūt pilnvērtīgam uzturam,vismaz mūsu platuma grādos,bet slimnieki, lai ēd ko vēlas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: