16. martā atklās Ventspils biznesa atbalsta centra jaunās telpas Ventspilī, Pils ielā 17, preses konferencē informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Biznesa atbalsta centru Ventspils pašvaldība izveidoja pagājušā gada rudenī, lai interesentiem, kuri vēlas attīstīt savu biznesu, varētu saņemt gan konsultācijas, gan īrēt telpas ar atlaidi.

"Protams, telpu apjoms ir ierobežots, bet pašlaik ir iespējas tādas piešķirt, un atkarībā no uzņēmumu darbības nozares īres līgumiem būs atlaides. Vislielākais atbalsts būs IT nozares uzņēmējiem," skaidroja Lembergs.

Ventspils biznesa atbalsta centra funkcijas ir plašākas nekā biznesa inkubatoriem, skaidroja Ventspils mērs. "Biznesa atbalsta centra uzdevums ir arī pašiem piesaistīt dažāda veida līdzekļus biznesa tiešam atbalstam," uzsvēra Lembergs.

Ventspils mērs arī pauda viedokli, ka pēc biznesa inkubatoru pāriešanas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārziņā vismaz Ventspils biznesa inkubatora darbs ir pasliktinājies, tāpēc arī pašvaldība lēmusi pati izveidot biznesa atbalsta centru, kas tajā skaitā pilda arī biznesa inkubatora funkcijas.

"Biznesa inkubatoriem visa priekšniecība ir Rīgā, un tur ir liela birokrātija, kamēr pieņem dažādus lēmumus. Visi iepirkumi biznesa inkubatoriem Latvijā ir centralizēti, līdz ar to viņiem ir ļoti garas procedūras, [līgumi] tiek slēgti uz vienu gadu, un tur lielākā daļa naudas vismaz pašlaik aiziet menedžēšanai, pārvaldes izdevumiem. Mums jau bija bažas par to, kas centralizēja sistēmu, un pašlaik vismaz Ventspils biznesa inkubators strādā nesalīdzināmi sliktāk nekā tad, kad lēmēji bija vietējie - pašvaldība, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, augstskola," sacīja Lembergs.

Līdz ar to pašvaldība saskatījusi brīvu nišu un nepieciešamību veidot biznesa atbalsta centru. "Dzīve parādīs, vai tas modelis, kāds šobrīd iecerēts, strādā, vai varbūt kas jāmaina," rezumēja Lembergs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada rudenī izveidotais Ventspils biznesa atbalsta centrs izvērsīs plašāku darbību, sākot nomāt telpas vecpilsētā, bet vienlaikus turpinot darbu arī līdzšinējās centra telpās Ventspils Augstskolā (VeA).

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks parakstījis līgumu ar banku "Citadele" par telpu nomu Ventspils vecpilsētā, Pils ielā 17, Ventspils biznesa atbalsta centra paplašināšanai. Viens ēkas stāvs būs atvēlēts Ventspils biznesa atbalsta centra darbībai.

Esošajiem un topošajiem uzņēmumiem būs pieejamas gan koprades, gan individuālā darba telpas.

Koprades telpas darbam ikviens interesents varēs izmantot bez maksas, savukārt individuālās telpas gan Pils ielā 17, gan Ventspils Augstskolā, Inženieru ielā 101, uzņēmēji darbības sākšanas fāzē varēs izmantot ar pašvaldības atbalstu. Iesācējuzņēmumiem, kuru darbības ilgums nepārsniedz trīs gadus, pieejams 50% atbalsts telpu nomai, savukārt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumiem neatkarīgi no uzņēmuma vecuma pašvaldība sniegs 100% atbalstu telpu nomai pirmajā gadā un 50% apmērā - turpmākajos gados.

Papildus Ventspils pilsētas domes finansējumam telpu iekārtošanai Pils ielā tiks izmantots arī Kurzemes plānošanas reģiona piešķirtais finansējums 5195 eiro apmērā, ko Ventspils pašvaldība saņēma kā godalgu konkursā "Pašvaldību atbalsta pasākumi uzņēmējdarbības sekmēšanai".

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    DaceDucite 11.03.2018, 12:06:58

    Sitie biznesa atbalsti visvairak atbalsta pasi sevi,direktori,visaadi menedzeri un citi kas sanem tuliteju atbalstu labu ienakumu veida,ja kads ,tomer kautko izdoma veidot tad piedava savu birokratisko sistemu un protams aizdevumu uz procentiem...auglotaji

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: