Valsts policija (VP) šī gada laikā plāno reģionos izveidot četras masu nemieru novēršanai paredzētas vienības, pastāstīja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Patlaban VP rīcībā jau darbojas vienība, kuras kompetencē ir arī masu nemieru novēršana un policijai sarežģītu uzdevumu pildīšana - Speciālo uzdevumu bataljons (SUB). Līdz šim SUB vīriem smagākais pārbaudījums bija 2009. gada Vecrīgas grautiņa dalībnieku pūļa savaldīšana un aizturēšana. Šis bataljons atrodas Rīgā un ikdienā tā darbinieki strādā patruļpolicijā, bet nepieciešamības gadījumā tie uzrauga drošību masu pasākumu laikā, piemēram, leģionāru atceres dienā 16. martā. Lai spētu efektīvi pildīt dienesta pienākumus, šie policisti ir aprīkoti ar speciālu ekipējumu - spectērpu un aizsardzības līdzekļiem, tostarp speciālajiem ieročiem un atbilstoši aprīkotu autotransportu.

Pirms vairākiem gadiem izskanējis priekšlikums par bataljonam līdzīgu vienību veidošanu arī reģionos. Patlaban plāni jau tiek realizēti, proti, jau no šī gada janvāra sākta potenciālo darbinieku novērtēšana un pieņemšana. Plāns paredz katrā reģionā izvietot vienu SUB rotu. Tās tiešā pakļautībā atradīsies zem Rīgas reģiona pārvaldes, bet operatīvā pakļautībā - reģionālajām pārvaldēm.

Valsts drošības nolūkos konkrētu speciāli apmācīto policistu skaitu Ķuzis neminēja. Lai bataljons darbotos kā vienots veselums, rotām tiks rīkotas regulāras kopīgas mācības.

VP priekšnieks arī minēja, ka atbilstoši noteikumiem šo atlasi izturējušie darbinieki saņems lielāku atalgojumu.

"Šobrīd notiek jauno policistu novērtēšana. Plāns paredz, ka šīm rotām jābūt izveidotām šī gada laikā, un ceru, ka pirmos rezultātus varēs redzēt jau gada otrajā pusē," uzsvēra Ķuzis.

Līdz ar rotu izveidošanu reģionos pieaugs arī SUB mobilitāte, reaģējot uz potenciālajiem apdraudējumiem.

SUB paplašināšana nepieciešama, ņemot vērā mainīgo ģeopolitisko situāciju un iespējamos hibrīdkara draudus.

Valsts policija nav vienīgā drošības struktūra, kas attīsta speciālās vienības. Pamatojoties uz valsts aizsardzības plānu un mainīgo drošības situāciju pasaulē, Nacionālajos bruņotajos spēkos pērn tika veiktas strukturālas izmaiņas, kas paredz dibināt Speciālo operāciju pavēlniecību un slepenas jaunveidojamas vienības.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -1
    Niķeļgalva 19.02.2018, 18:24:44

    Re nu,tauta novesta līdz kliņķim,jāsāk baidīties.

  • -1
    karlito 19.02.2018, 18:53:52

    Stulbums.No kā tad bail varenajiem..??

  • -3
    herberts 19.02.2018, 21:30:30

    Vai, vai, vai, kādi mēs muļķīši, vai ne? Tas tiek gatavots ja Latvijā Masļeņņicas svinētāji kopā ar zaļajiem cilvēciņiem no ārienes, pēc neaprēķināmā austrumu čekista iegribas, sadomā šeit dibināt no jauna kādu politiski administratīvo teritoriju ar vēlāku perspektīvu iekļauties pasaulē vienīgās taisnīgās un mieru mīlošās valsts sastāvā. Kamēr dzīvs būs Rashistānas preteklis tikmēr snaust aizliegts!

  • -4
    Dzērvene 19.02.2018, 23:16:25

    Ja,jā ,herbert,nemiera gadījumos kāds šķiros.
    Tu esi no masļeņicas svinetājiem vai zaļais cilvēciņš ?
    Un tad tikai šķils?Neesi smieklīgs.

  • -3
    Latvija pāri visām! 20.02.2018, 09:24:55

    Tas ir jūsu, bauru, nomierināšanai,
    ja nebūsiet mierā ar partiju un valdības gaišo, jums labklājību un pārticību nesošo nākotni,
    jo zaļos cilvēciņus tādas vienības tāpat neapturētu.

  • 0
    Nif nifs 20.02.2018, 20:26:56

    Ko ta, atkal kādu slimnīcu grasās slēgt, ka jau laikus nodrošinās?

  • 0
    herberts 20.02.2018, 23:36:07

    Tos kremļa zaļos knēveļus šeit apsistu kā odus.Pārāk daudz te viens sadomājies augstu par sevi un saviem tautiešiem. Vajadzētu atkārtot kaut vai to pašu boļševiku laika vēsturi, ja piemirsies uz ko spējīgi latvieši.

  • 0
    Frīdis 21.02.2018, 11:40:04

    Pie varas esošie , kuri darbojas tautas aplaupīšanas režīmā, sāk uztraukties par savu pastāvēšanu. Ārzemēs tauta jau sen protestētu pret tādu vājprāta politiku kādu ved pie varas esošās partijas un tās sponsori !

  • 0
    Latvija pāri visām! 21.02.2018, 12:08:33

    herbertiņ, boļševiku laiki (vācu laiki arī) vnk parādīja ka latvieši ir spējīgi uz tādām pat ļaundarībām kā visi citi. Un tāpat dabū par to atmaksu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: