Ievērojot higiēnas prasības, tirgotājiem nav liegts produkciju iesvērt pašu pircēju līdzpaņemtos traukos, šodien Saeimas Vides un klimata politikas apakškomisijas sēdē norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Tatjana Marčenkova.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka norādīja uz iespējām samazināt atkritumu daudzumu arī šādā veidā, ja pircēji varētu, piemēram, salātus lūgt iesvērt paša atnestā trauciņā. Vienā no lielveikaliem politiķim tas esot liegts, norādot, ka tas esot pretrunā ar PVD prasībām. PVD pārstāve gan šodien skaidroja, ka to var darīt, ievērojot higiēnas prasības.

Līdaka arī norādīja uz iespēju samazināt atkritumus, ja līdzņemamo kafiju varētu iegādāties nevis plastmasas krūzītē, bet izmantot savu termokrūzi. Marčenkova gan skaidroja, ka bieži vien kafijas automāti ir piemēroti noteikta izmēra krūzītēm, kas ierobežo šādu iespēju.

Vides izglītības fonda pārstāvis Edmunds Cepurītis norādīja, ka būtu vērtīgi PVD publiski izplatīt savu nostāju, lai uzņēmēji būtu vairāk informēti par to, kādas ir iespējas atkritumu apjoma samazināšanas veicināšanai.

Cepurītis arī norādīja, ka uzņēmēju interesi atbalstīt šo videi draudzīgo pieeju varētu veicināt, piešķirot attiecīgus sertifikātu jeb apliecinājumu par dalību šādā kustībā. Līdaka norādīja, ka šādu iniciatīvu vislabāk būtu īstenot nevalstiskajam sektoram.

Apakškomisijas sēdē tika apspriesti arī citi jautājumi, tajā skaitā par depozīta sistēmas izveidi. Līdaka pauda, ka šajā jautājumā atbilstošo sagatavotiem likumprojektiem būtu jānāk no valdības, lai komisijas sēde nepārvērstos par atbildīgo ministriju "diskusiju klubu", bet visas domstarpības jau būtu izdiskutētas izpildvaras līmenī.

Šodienas sanāksme bija veltīta jautājumam par par iespējām samazināt iepakojuma daudzumu pārtikas mazumtirdzniecībā un sabiedriskajā ēdināšanā.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    kontrcenzors 13.02.2018, 14:35:08

    Lai dievs svētī Cepurīti un pieminēto apakškomisiju,kā arī Līdaku un kafijas tasītes.

  • 0
    Nif nifs 13.02.2018, 15:23:15

    Tas, kas normāli cilvēciski būtu pašsaprotams, birokrātijas uzvaras gājiena apstākļos kļūst par sarežģītu problēmu, kura jārisina valdības līmenī...

  • 0
    Nah Nahs. 13.02.2018, 16:20:09

    Tikai normāla situācija-ejot uz veikalu pēc krējuma,ņemu līdzi savu burciņu.Nevis maksāju tirgotājam papildus par plastmasas kastīti,kura man nemaz nav vajadzīga.

  • 0
    Anita 14.02.2018, 05:10:38

    Tas jau nebūtu slikti,ja krējumu man veikalā ielietu manā stikla traukā , bet varu iedomāties ,kas notiks šajā steidzīgajā laikmetā ,ja katram atsevišķi pārdevējai būs jāpilda krējums visādu izmēru trauciņos, sastātos rinda un sāktos pārējo pukstēšana, atkal ķildas un asu vārdu apmaiņa. Nīstajos padomju laikos krējums bija stikla burciņās ,kuras varēja nodot atpakaļ veikalā ,atpakaļ saņemot naudu ,to atskaitot no pirkuma summas, un turpinājās šis cikls , kamēr burciņas nesaplīsa un nebija pilnas miskastes ar plastmasas trauciņiem ,kurus vairs nepārstrādā,jo neviens taču nemazgās un nemetīs pie plastmasas atkritumiem. Es personīgi lielākos plastmasas krējuma trauciņus tomēr izmazgāju ,lai vasarā tajos saliktu ogas un citas lietas ,kuras likt saldētavā .

  • 0
    Nif nifs 14.02.2018, 08:20:22

    Akuma veikalā visus produktus, ja pircējs vēlas, pilda arī līdzpaņemtos traukos. Un neviens tāpēc nepukst.

  • -8
    Latvija pāri visām! 13.02.2018, 23:01:16

    Vai tad tu ēd krējumu?
    Pēc visa spriežot, tu grauz kaktusu, kā tai anekdotē -
    pelēm sāpēja, bet tās turpināja grauzt kaktusu.)))

  • -3
    Agnese Andersone 09.03.2018, 11:57:07

    l kaafa ags ssadj a xxzn.,zzvzzdzz

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: