Jaungada brīvdienās Rīgas sabiedriskajā transportā visi varēs braukt bez maksas, bet ikdienā jau no septembra šāda iespēja ir nestrādājošiem pensionāriem. Ventspils šādas ekstras ieviest atturas.

Uz redakciju ik pa laikam zvana pensionāri, jautājot vai arī Ventspils pašvaldība nevarētu ieviest bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā nestrādājošajiem pensionāriem, kā tas notiek galvaspilsētā. Rīgas pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme preses sekretārs Viktors Zaķis Ventas Balsij pastāstīja, ka šo iespēju pensionāriem dotāciju veidā nodrošina Rīgas dome. Viņš informē, ka šogad no 1.septembra līdz gada beigām Rīgas domei tas izmaksāja aptuveni vienu miljonu latu, bet visam nākamajam gadam iedalīti 3,5 miljoni latu.

Izskatās jau ļoti dāsni, taču realitātē tas notiek uz Rīgas pilsētas budžeta deficīta rēķina, respektīvi uz nākotnes rēķina maksājot lielus kredītus. Rīgas domes budžeta deficīts nākamgad plānots vairāk nekā 50 miljonu latu apmērā, tai skaitā iekļaujas par 3,5 miljoniem latu palielinātās dotācijas pensionāru bezmaksas braukšanai. Jautājums rodas, cik ilgi šādas dotācijas Rīgas dome varēs uzturēt? 10 gados tie jau būs 35 miljoni latu. Politiskie apskatnieki norāda, ka lēmums nodrošināt Rīgas pensionāriem bezmaksas transportu, tika pieņemts politisku motīvu vadīts neilgi pirms vēlēšanām, lai Saskaņas centram zvejotu vēlētāju balsis. Izskatās, ka nostrādāja, bet uz kā rēķina?

Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks norāda, ka atbilstoši likumdošanai, pašvaldībai sniedzot palīdzību ir jāvērtē iedzīvotāju ienākumi, pretējā gadījumā tiek pārkāpts likums. «Tā nevar būt, ka kāda palīdzība tiek sniegta 100% apmērā un neizvērtējot ienākumus. Tas konceptuāli nav pareizi, ir vienmēr jābūt līdzdalībai vai līdzmaksājumam,» sacīja Ošenieks. Viņš piebilst: ja dome šādu atbalstu pensionāriem nodrošinātu, tad citiem pabalstiem nauda būtu jānoņem, jo pretējā gadījumā veidotos budžeta deficīts un ventspilnieki, atšķirībā no Rīgas, to nevēlas pieļaut.

Ošenieks atgādina, ka neskatoties uz ienākumu samazināšanos, Ventspils pašvaldība iepriekšējā apjomā ir saglabājusi pabalstu sistēmu, kas ir visaptverošākā Latvijā. Pašvaldība arī krīzes periodā nodrošina 33 pabalstus un 10 sociālos pakalpojumus. Tostarp nestrādājošie pensionāri un invalīdi, kuru pensija nepārsniedz 169,58 latus, var saņemt 50% atlaidi mēnešbiļetei sabiedriskajā transportā, bet vecāki par 80 gadiem – 90% atlaidi. Ventspils sociālajā pārvaldē uzzinājām, ka šim mērķim šogad pašvaldība iztērēja gandrīz 60 tūkstošus latu. Papildus tam finansējums tiek piešķirts transporta atlaidēm arī citām iedzīvotāju kategorijām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: