Par konkursa Nesmēķējošā klase pirmā posma uzvarētājiem Kurzemē kļuvuši 4. vidusskolas 7.b klase, bet Tārgales pamatskolas septītie tika pie veicināšanas balvas.

 Pavisam projektam Nesmēķējošā klase, kas ilgs no šī gada oktobra līdz nākamā gada marta beigām, pieteikušās 260 klases no visas Latvijas (39 no Kurzemes), bet pirmajā tā kārtā – radošo darbu sacensībās – par tēmu «Iepazīsimies – esam klase bez cigaretēm» iesūtīti 184 darbi.

Par labāko atzīts Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas 7.a klases darbs, bet divas balvas ceļoja arī uz mūsu pusi. Vakar Kurzemes nesmēķētājus Nr1 no 4. vidusskolas apsveikt bija ieradusies Valsts Vides inspekcijas veselības veicināšanas koordinatore Indra Grase, kas līdz bija paķērusi veselu dāvanu maisu.

Tajā bija gan veselības enciklopēdija, gan īpaši atstarotāji un uzlīmes, gan bukletiņi, lai bērni paši izglītotos un citus pamācītu. Grase Ventas Balsij sacīja, ka patīkami redzēt tik vienotu klasi, kas arī apņēmusies iztikt bez kaitīgiem ieradumiem, uz ko bērni atbildēja, ka tā nu viņiem neesot nekāda problēma.

«Kad uzzinājām par šo konkursu, uzreiz nolēmām piedalīties, jo esam tādi veselīgi un nepīpēt mums nebūs nekādu problēmu,» pārliecinoši paziņoja 4. vidusskolas 7.b klases audzēkņi. Tas gan nenozīmējot, ka viņu vienaudži un pat vēl jaunāki paziņas nesmēķējot.

Skolēni sacīja, ka pat esot runājuši un jautājuši, kāpēc viņi tā dara, taču atbildes galvenokārt esot bijušas, kas taču neesot nekas traks. «Viņi vienkārši nesaprot, ka ar laiku tā var kļūt par problēmu. Domā, ka tas ir tikai tāds sīkums,» spriež jaunieši. Līdz nākamā gada martam konkursa dalībniekiem, tātad arī šai klasei, katru mēnesi jāsūta atskaites, kurās jāstāsta par savām aktivitātēm brīvā laika pavadīšanā un jāapstiprina, ka neviens no klases tiešām nav uzvilcis dūmu.

Ja projekta laikā tas tomēr atgadīsies, klasei nāksies izstāties. 7.b audzinātāja Daiga Mikleušane gan atzīst, ka viņa ir pārliecināta par saviem audzēkņiem, jo klasē ir daudz sportistu un mākslas cienītāju. Šāds konkurss Latvijā notiek jau ceturto gadu, bet iepriekšējos tiešām bijuši gadījumi, kad kādu klasi diskvalificē, jo visi tās audzēkņi nav izturējuši bez dūma.

Projekta mērķis ir pievērst uzmanību smēķēšanas kaitīgumam un profilaksei jauniešu vidū. To, ka pie mums tā ir problēma, liecina arī skaitļi. Pirms pāris gadiem veiktā pētījumā noskaidrots, ka Latvijā par regulāriem smēķētājiem uzskatāmi 13% no 13-14 gadus veciem skolēniem, bet vidusskolā smēķē jau gandrīz puse audzēkņu. Turklāt, ja kopējās smēķētāju skaits valstī sarūkt, tad tieši jauniešu vidū cigaretes kļūst arvien populārākas.

Foto: Juris Ģigulis

4. vidusskolas 7.b klasē visi ir pārliecināti, ka smēķēšana tajā nekļūs par problēmu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: