Uzmanības lokā atkal nonākusi Piltenes pagasta Jenotu saimniece Irēna Paegle, kurai pagājušajā gadā tika sakropļotas gotiņas. Šoreiz ceļmalā jau teju nedēļu mētājas beigta govs – barotava suņiem.

 Ar Ventas Balsi sazinājās kāda sašutusi sieviete - jau sešas dienas Zūru mežniecībā uz Ugāles pusi ceļmalā guļ beigta grūsna govs un Irēnas suņi to ēd.

Pati Irēna pauž, ka tas nav nekas nosodāms – gaļu postā laist nevar un suņi ir jābaro. Govi ēdot arī meža dzīvnieki un putni. Viņa stāsta, ka grūsnā tele dabūjusi sirdstrieku, pēc tam, kad suns viņu satrenkāja. Suns tikko bijis palaists no ķēdes un sācis gotiņu trenkāt, līdz viņa nogāzusies beigta. «Tas nav ne pirmais, ne pēdējais gadījums. Iepriekš bija gadījums ar bullēnu, kuru jēgers satrieca no ganiem. No uztraukuma viņam piemetās sirdstrieka un piecu minūšu laikā bija beigts,» atceras saimniece.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda uzsver, ka beigtu lopu nenovākšana viennozīmīgi ir pārkāpums, par ko fiziskai personai draud naudas sods no 5 līdz 250 latiem. Aizbraucot uz saimniecību, inspektori konstatējuši, ka govs tiešām ceļmalā mētājas un tika sazvanīta attiecīgā firma, kas šodien lopiņa atliekas savāks. Sodu Irēnai neuzlika, ar viņu veiktas pārrunas.

Irēnas aprūpē ir piecas slaucamas govis, vairāki jaunlopi, trīs zirgi, kazas un aitas. Lopiņi brīvā vaļā staigā pa saimniecību, par ko ir neapmierināti tuvējie kaimiņi. Viņi ir pārliecināti, ka saimniece ar tik lielu pulku netiek galā un pienācīgi tos nebaro. «Ja nevar visus pabarot, lai netur tik daudz lopus. Tā ir dzīvnieku spīdzināšana,» uzskata kaimiņi.

Irēna atspēko, ka siens viņai netrūkstot, bet miltus dod, kad ir nauda, par ko tos nopirkt. Viņa uzsver, ka piecas slaucamas govis ir minimums, lai var iztikt. Cik ir spēka, tik strādā.

PVD inspektori apsekoja arī mājlopu labturību, taču būtiskus pārkāpumus nesaskatīja. Zirgi ir labi baroti, iespējams, ka govis un suņi varēja būt labāka barojuma, taču kopumā situācija nav slikta. Tomēr saimnieci inspektori savā redzeslokā paturēšot arī turpmāk.

Jāatgādina, ka pagājušā gada septembrī nezināmi ļaundari bija smagi savainojuši divas Irēnas gotiņas. Viena no tām, kurai bija pārcirsta kāja, cieta vairākas dienas, jo saimniece nebija spējusi to nogādāt kautuvē. Vainīgie tā arī netika noskaidroti, kaut bijušas aizdomas, ka lopiņi savainoti, lai ieriebtu saimniecei, kura brīvi ļauj tiem ganīties savā vaļā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: