Pilsētas un ostas uzņēmumu operatīvie dienesti vakar mācījās novērst ķīmisku avāriju.

Apskati fotogrāfijas!

Civilās aizsardzības mācības notika akrilskābes nitrila pārkraušanas kompleksā VARS, kas ir viens no sešiem visaugstākās bīstamības uzņēmumiem Ventspilī.

Notikuma vietā tika imitēts akrilskābes nitrila caurules plīsums, ko remontdarbu laikā nejauši sabojājis celtnis. Ķīmiskās vielas noplūdes iespējamos gadījumos pirmā darbība ir ar ūdens izsmidzināšanu pie zemes nospiest vielas mākoni, lai tas neizplatās uz pilsētas dzīvojamo zonu. Pēc tam indīgā viela tiek apklāta ar putām, lai ierobežotu tās iztvaikošanu, kam seko pretvielas uzklāšana, kuras uzdevums ir neitralizēt akrilskābi.  

Uz vietas uzņēmuma teritorijā darbojās operatīvais štābs, bet pilsētas domē paralēli būtu jāstrādā civilās aizsardzības štābam, kura uzdevums ir koordinēt iedzīvotāju glābšanu un evakuāciju, ja indīgās vielas mākonis tomēr sasniedz iedzīvotājus.

Mācības uz vietas novēroja arī Neatliekamās medicīnas palīdzības (NMP) dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics un divas mediķes no Rīgas NMP . Šics skaidro, ka tas ir nepieciešams, lai mediķi redzētu, kā avārijas novēršanas procesi notiek no iekšpuses, lai reālā situācijā notiktu adekvāta cilvēku glābšana.

Viens no mācību galvenajiem mērķiem ir pilnveidot iesaistīto dienestu sadarbību, kā arī izvērtētu amatpersonu prasmi novērtēt situāciju un pieņemt atbildīgus lēmumus.

Akrilskābes nitrils ir sprādzienbīstama, viegli uzliesmojoša, kancerogēna un toksiska viela. Ventspilī pēdējos gados notikuši divi negadījumi, kuros šī bīstamā viela varēja radīt apdraudējumu. 2006. gada martā brīvostas teritorijā no sliedēm daļēji nogāja cisterna ar akrilskābes nitrilu. Par laimi, ķimikālija no cisternas neizlija, cilvēki un vide necieta.

Daudz bīstamāka situācija izveidojās 2008. gada decembrī, kad stacijā Ventspils 2, vilciens ar dīzeļdegvielas cisternu sastāvu ietriecās stāvošās degvielas cisternās. Aizdegās kopumā desmit degvielas cisternas un situācijas nopietnību radīja tas, ka avārijas vietā, uz blakus esošajām dzelzceļa sliedēm, atradās sastāvs ar akrilskābes nitrilu. Visas nitrilakrilskābes cisternas, pateicoties glābšanas dienestu operatīvai rīcībai, tika nekavējoties pārvietotas no avārijas vietas drošā attālumā. Tas maksimāli samazināja sprādzienbīstamību un iespējamās nopietnās sekas gan apkārtējai teritorijai, gan pašiem glābšanas dienestu darbiniekiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: