Pēc Piltenē apturētā pokera turnīra, atbildīgās inspekcijas secinājušas, ka pieaugušajiem nav izpratnes par šīs azartspēles kaitīgumu nepilngadīgajiem. Tādēļ nākamnedēļ notiks audzinošas pārrunas.

 Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas pārstāvis Edvīns Priede stāsta, ka inspekciju ir pārsteigusi administratīvās lietvedības laikā saņemtie paskaidrojumi no Piltenes Jauniešu interešu centra vadības, kuras telpās šis turnīrs notika. Iestādes vadība nevis nosodīja jauniešu nodarbošanos, bet gan atbalstīja to, priecājoties, ka bērni saturīgi pavada savu brīvo laiku.

Tā kā inspekcijas mērķis ir novērst šādus azartspēļu iedīgļus, nevis kādu sodīt, tad nekāda administratīva atbildība vai naudas sodi nevienam nav uzlikti. Taču lieta nodota kompetentai iestādei – Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai – lai tā turpinātu veikt audzinoša rakstura pasākumus.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas galvenā inspektore Liepājā Inga Dobele informē, ka nākamajā nedēļā tiek plānota inspektoru tikšanās ar Piltenes Jauniešu interešu centra administrāciju un Ventspils novada Izglītības pārvaldes vadītāju. Audzinošā un izglītojošā pasākuma mērķis ir panākt, lai pieaugušajiem būtu vienots skatījums uz pokeru kā azartspēli, kas var raisīt azartu, tādā veidā veicinot risku uz atkarības izraisīšanu, un, ka pokerspēle nav piemērota nepilngadīgām personām.

Izlasot komentārus ventasbalss.lv portālā pie ziņas par šo pokera turnīru, inspektori konstatējuši, ka sabiedrības skatījums uz šo problēmu nav viennozīmīgs. «Tas zināmā mērā bija jaunums arī inspekcijai, ka pieaugušo vidū nav izpratne, ka tas ir risks, ka tā ir azartspēle,» sacīja Dobele. Pagaidām sarunas būs tikai ar pieaugušajiem, bet, ja izglītības iestāde izrādīs ieinteresētību, inspektori varētu izglītojošas tikšanās sarīkot arī ar bērniem.

Jau rakstījām, ka pokera turnīrs speciāli rīkota reida laikā tika apturēts septembrī. Ne paši jaunieši, ne viņu vecāki un centra pārstāvji nebija zinājuši, ka pokers ir azartspēle, bet nepilngadīgajiem to spēlēt vispār ir aizliegts. Jaunieši šo spēli uztvēra kā intelektuālu prāta spēli. Turklāt uz naudu netika spēlēts un galvenā balva bijusi – tituls. Uz turnīra spēlēm dalībnieki pulcējušies tikai reizi mēnesī. Spēles dalībnieki bija sašutuši kādā, trillerim līdzīgā manierē šis turnīra apturēšanas reids notika un kā viņi pataisīti par mazgadīgiem noziedzniekiem. Turnīrā piedalījās 13 jaunieši, tai skaitā astoņi nepilngadīgie, taču viņu vecāki vai kāds no Jauniešu interešu centra vadības, reida laikā netika pieaicināts.

Arī Azartspēļu un izložu likumā nav konkrēti norādīts, ka pokers ir azartspēle. Likumā definēts, ka azartspēle ir spēle, kurā iemaksājot dalības likmi, var iegūt laimestu, kas pilnīgi vai daļēji ir atkarīgs no veiksmes gadījuma. Arī pokerā liek likmes, tādēļ tā tiek uzskatīta par azartspēli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: