Pārventas iedzīvotāji, kas dzīvo līdzās graudu terminālim, iesaistījušies AS Ventspils Grain Terminal (VGT)B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas pieteikuma sabiedriskajā apspriešanā.

Iedzīvotāji no Dzintaru ielas 34 sūdzas par graudu putekļiem, kas rodas, iekraujot kravu kuģos, un troksni, jo īpaši nakts stundās. Uz putēšanu Pārventas dzīvojamajā zonā graudu iekraušanas laikā vairākkārt norādījusi arī sabiedriskā organizācija Zaļai Ventspilij. Zaļie vērš uzmanību uz to, ka visbīstamākās graudu putekļu sīkās daļiņas, kas var saturēt alergēnus, sēņu un pesticīdu sporas, ar neapbruņotu aci nav redzamas, toties var iekļūt dziļi plaušās, izraisot bīstamas slimības.

Iepriekšējā B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā, kuras termiņš beidzās šā gada septembrī, kuģu tilpnes nebija iekļautas kaitīgo izmešu avotu sarakstā. Turklāt «monitoringa stacija uzstādīta puskilometra attālumā no VGT un neatspoguļo situāciju termināļa tuvumā,» norāda sabiedriskā organizācija Zaļai Ventspilij.

Ņemot vērā iedzīvotāju sūdzības, Ventspils dome iesaka reģionālajai vides pārvaldei iekļaut VGT jaunajā piesārņojošās darbības atļaujā nosacījumu par gaisa kvalitātes monitoringa veikšanu, kā arī izvērtēt nepieciešamību uzskaitīt kaitīgo vielu izmešus no kuģa tilpnēm.

Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece norāda, ka, ņemot vērā pašreizējo jaudu, terminālis nesasniedz pat pusi no atļautā kaitīgo vielu izmešu daudzuma, kas var nonākt atmosfērā, toskait arī sīkās putekļu daļiņas. Tomēr pilsētas dome iesaka terminālim ņemt vērā iedzīvotāju sūdzības un izstrādāt kaitīgās iedarbības samazināšanas kārtību nelabvēlīgos laika apstākļos, kad putekļi nonāk dzīvojamajā zonā.

Valdes priekšsēdētājs Vladislavs Šafranskis nenoliedz putēšanu laikā, kad graudi tiek iekrauti kuģos. Uzņēmums mēģina samazināt putēšanu – nosedz tilpnes ar brezentu, ierobežo vai pārtrauc graudu iekraušanu rietumu vēja gadījumā, kad putekļi lido Dzintaru ielas virzienā. Tomēr sauskravas kuģu tilpņu konstrukcija ir tāda, ka ne vienmēr veiktās darbības nodrošina vēlamo rezultātu, neslēpj Šafranskis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: