Satiksmes ministrijas jaunajai vadībai izdevies panākt kompromisu ar Latvijas Pastu un pagarināt vēl uz gadu sestdienas preses piegādi.

Satiksmes ministrijas jaunajai vadībai ar Uldi Auguli priekšgalā (ZZS) un preses izdevējiem izdarot spiedienu, valsts AS Latvijas Pasts tomēr pārskatīja savu lēmumu pāriet no nākamā gada uz piecu dienu preses izdevumu piegādi. Valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss presei izplatītajā paziņojumā sola atrast iekšējās rezerves optimizācijai, lai arī nākamgad piegādātu avīzes un žurnālus sestdienās. Sestdienās presi vairs nepiegādās no 2012. gada.

Oktobra beigās, kad jau aktīvi ritēja abonēšanas kampaņa 2011. gadam un iepriekšējās valdības pēdējās dienas, Latvijas Pasta vadība darīja zināmu, ka izdevumu taupīšanas nolūkos no nākamā gada pasts plāno pāriet uz preses izdevumu piecu dienu piegādi nedēļā. Acīm redzami, ka izdevumu optimizāciju pasta vadība grasījās veikt uz reģionālo preses izdevumu rēķina.

Reģionālie prese izdevumi ciestu visvairāk no tādas optimizācijas. Sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda tāpat apgalvo, ka lielie laikraksti bija gatavi pāriet uz piecu dienu piegādi, pārceļot sestdienas avīžu iznākšanu uz citu dienu vai, samazinot iznākšanas biežumu.

Lai vai kā, tagad preses izdevumi var atvilkt elpu vēl uz gadu, pozitīvi novērtējot jauno pasta risinājumu. Laikraksta kolektīva un lasītāju vārdā Ventas Balss valdes locekle Ilze Meiere vēlas pateikties Latvijas Pastam par saprātīgu lēmumu un izsaka cerību, ka arī 2012. gadā gan prese, gan sūtījumi tiks piegādāti arī sestdienās. Jāpiebilst, ka Ventas Balss neplānoja samazināt iznākšanas biežumu un bija jau atradusi risinājumu, kā nodrošināt savus lasītājus ar sestdienas laikraksta numuriem tajā gadījumā, ja pasts būtu atteicies no piegādes.

Atceļot iepriekš pieņemto lēmumu, Veiss tomēr skaidro, ka pasta attīstības biznesa plāns 2010.–2014. gadam neparedz, ka nākamgad varētu atlikt pāreju uz piecu dienu preses piegādi. Tāpēc šī atlikšana liks uzņēmumam mainīt biznesa plānu, radīs neparedzētus izdevumus un liks meklēt papildfinansējumu. Tērauda apstiprina: Satiksmes ministrija uzstāj, lai pasts meklē papildu iespējas uz iekšējo rezervju rēķina. Kādas rezerves pasts iedarbinās – par to vadībai vēl ir jārunā.

Tomēr Tērauda pieļauj, ka viens no tādiem risinājumiem varētu būt arī prese izdevumu piegādes izmaksu sadārdzināšanās. Savukārt Ilze Meiere uzskata, ka Latvijas Pasta vadībai kopā ar valdību jāmeklē tādi varianti optimizācijai, kas ļauj klientiem, darbiniekiem un sabiedrības partneriem saglabāt uzticību pastam.

Abonēšanas un laikrakstu piegādes vadītāja Dagnija Čurkina apgalvo, ka Ventas Balss pastnieku avīžu piegādes izmaksas nākošgad nemainīsies, pat ja Latvijas Pasts sadārdzinās savu piegādi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: