Saistībā ar izmaiņām likumos, kas paredz laulību bezstrīdus šķiršanas funkciju uzticēt notāriem, Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi jaunus noteikumus par laulības šķiršanas apliecības paraugu.

TM paredzējusi izstrādāt laulības šķiršanas apliecību, kuru noformēs un izsniegs zvērināti notāri, šķirot laulību.

Saņemot abu laulāto kopīgo iesniegumu, zvērināts notārs uzsāks laulības šķiršanas lietu un noteiks samierināšanās laiku - vienu mēnesi.

Pēc samierināšanās laika beigām, ja nav saņemts laulības šķiršanas atsaukums, zvērināts notārs šķirs laulību, taisot notariālo aktu par laulības šķiršanu - laulības šķiršanas apliecību.

Pašlaik nav noteikts paraugs laulības šķiršanas apliecībai, kuru taisa zvērināts notārs, šķirot laulību, jo Latvijā laulību šķir tikai tiesa.

Jaunajā laulības šķiršanas apliecībā paredzēts iekļaut šķirto laulāto vārdus, uzvārdus, personas kodus, tāpat paredzēts laulības šķiršanas apliecībā iekļaut laulības noslēgšanas gadu, dienu, mēnesi, valsti, vietu, reģistra ieraksta numuru un iestādi vai attiecīgo konfesiju un garīdznieku, laulības šķiršanas gadu, dienu, mēnesi, kā arī faktu, ka laulība šķirta pēc abu laulāto kopīga iesnieguma, un šķirto laulāto uzvārdus pēc laulības šķiršanas.

Noteikumu projekts šodien izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, un šodien projekts nodots saskaņošanai Finanšu ministrijai un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: