Ventspilī un novadā ir apmēram 160 jaunsargi, viņu vidū arī daudz meiteņu.

 Viens no tiem, kuri šogad pievienojās jaunsargiem, ir 4. vidusskolas 11. klases audzēknis Uģis Hānbergs. «Man klases biedrs pastāstīja, ka tur notiek pārgājieni un par ieročiem. Man tas šķita aizraujoši, tāpēc nolēmu pievienoties,» stāsta Uģis. Pirmie divi jaunsardzē pavadītie mēneši nav likuši vilties. Bijis pārgājiens, iespēja piedalīties Vīru spēļu organizēšanā un citas aktivitātes.

Rihards Saulītis (4. vsk., 11. klase) jaunsargos ir apmēram jau 2. gadu. Viņš jaunsargiem pievērsies, meklējot jaunus piedzīvojumus, izjūtas. «Viss kopumā ir interesanti,» atzīst Rihards, neizceļot kaut ko vienu, kas viņam jaunsardzē patīk vislabāk.

Pēc jauniešu teiktā, viņi apgūst soļošanu ierindā, fizisko sagatavotību, pirmās palīdzības sniegšanu, mezglu siešanu, kāpšanu kokos u.c. Apmēram reizi mēnesī dodoties pārgājienos.

Pagājušajā ziemā daļa jaunsargu mācījās arī ienirt ledū izkaltā āliņģī. Rihards un Uģis gan nebija tajā grupā, taču abi noteikti gribētu izmēģināt, kādas sajūtas būtu.

Līdz šim grūtākais uzdevums Rihardam ir šķitis 20 km garais izturības gājiens ar somām. Pa ceļam kontrolpunktos bija jāizpilda uzdevumi, tajos varēja iegūt arī pa kādam ķieģelim, kas tālāk bija jāstiepj līdzi. «Lietus lija, bija grūti un, nonākot galā bija liels nogurums,» stāsta jaunsargs. Savukārt Uģim līdz šim sarežģītākais uzdevums šķitis iemācīties kāpt kokā, izmantojot virvi.

Lai arī jaunsardze Rihardu un Uģi ir aizrāvusi, par militāro karjeru viņi pagaidām gan nedomā. Šobrīd galvenā motivācija ir interesanti pavadīt brīvo laiku. Ventspils un novada jaunsargu instruktors – profesionālā dienesta karavīrs seržants Mārtiņš uzsver, ka jaunsargi zina arī Latvijas vēsturi un ir savas zemes patrioti.

Arī skolēnu rudens brīvlaikā jaunsargiem bija interesants pasākums. Vārves pagasta Cirpstenē notika jaunsardzes Vīru spēles, kurās piedalījās komandas no Kurzemes un arī Vidzemes. Kopumā 20 komandas – vairāk nekā 150 jaunsargu vecumā no 15 līdz 19 gadiem. Ventspils un novada jaunieši gan šoreiz sacensībās nepiedalījās, bet gan organizēja.

Apskati fotogrāfijas no "Vīru spēlēm"!

Pasākuma sagatavošana prasījusi sešas dienas. Jaunieši mežā dežūrējuši arī pa naktīm, jo bija jāpieskata sacensībām atvestās mantas. «Man jāsaka paldies jauniešu vecākiem par sapratni,» atzīst Irbe. Pēc sacensībām, jaunsargu vadība atzinīgi novērtējusi ventspilnieku darbu.

Ventspils un novada jaunsargu organizētajās Vīru spēlēs piedalījās vairāk nekā 150 jaunsargu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: