11. novembris ir viena no svarīgākajām dienām mūsu valsts vēsturē. It kā sen – pirms 91 gada izšķīrās Latvijas Republikas liktenis, taču zeme joprojām glabā to dienu liecības.

Ventspils muzejā gan nav daudz materiālu par kaujām pret bermontiešiem, jo mūsu novadā tās nenotika, – dažas fotogrāfijas, 8. Daugavpils kājnieku pulka kaprāļa Jāņa Brauna Lāčplēša Kara ordenis, Valsts vēstures arhīva biogrāfiskā vārdnīca Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri.

67 no šajā grāmatā minētajiem ordeņa kavalieriem ir zināma saistība ar Ventspils apriņķi – 22 no tiem dienējuši Ventspils 2. kājnieku pulkā, pārējie šeit dzimuši vai dzīvojuši, piemēram, Ventspils apriņķa komandantūras seržants Konstantīns Bumovskis un Ventspils dzelzceļa mezgla komandantūras seržants Paulis Pēteris Strautiņš.

Abu brīvības cīņu dalībnieku biogrāfijās saskatāma zināma līdzība. Dzimuši Ventspilī, nodarbojušies ar praktiskām lietām – Bumovskis bijis galdnieks, Strautiņš – miesnieks. Abi iepriekš dienējuši krievu armijā un saņēmuši apbalvojumus. Ar Lāčplēša Kara ordeni vīri apbalvoti par kauju pie Stendes1919. gada 20. novembrī.

Lietuvietis Bumovskis kaujā pie Stendes stacijas kopā ar savu vadu apgāja no Talsu puses nākošos bermontiešus un noturējās niknā šauteņu un ložmetēju ugunī. Arī, ievainots galvā, viņš palika ierindā un brīvprātīgi devās izlūkos novērot ienaidnieku darbību.

Arī galvā un sānos ar rokasgranātas šķembām ievainotais Strautiņš uzbrukumā Stendes krogam palika ierindā līdz kaujas beigām, pat saņēma gūstekņus un trofejas. Abi vīri vēlāk dzīvojuši Ventspils apriņķī: K. Bumovskis – Piltenē, Cepļos, bet P. P. Strautiņš – Zūru pagasta Stirbēs. Vecā kaluma vīri nodzīvojuši garu mūžu – viens miris 85, otrs – 86 gadu vecumā, Bumovskis apbedīts Ventspils Meža kapos, Strautiņš – Zūru kapos. Vai šodien kāda svecīte tiks aizdegta arī šo brīvības cīnītāju atdusas vietās?...

Mēdzam pārmest jauniešiem, ka viņi slikti zina savas valsts vēsturi. Taču arī daudziem pieaugušajiem šīs zināšanas nav pārāk spožas. Par laimi, mums tagad ir filmas Rīgas sargi un Bermontiāda, kas sniedz priekšstatu par 1919. gada brīvības cīņām. Kā atzīst aktieris Andris Keišs, kurš filmējies Bermontiādas inscenētajās epizodēs, arī viņa ģimenē padomju laikā par to nerunāja un šo dienu nesvinēja. Jācer, ka šodien ģimenēs bērniem, mazbērniem stāsta, kāpēc pie mājām ir karogi, notiek armijas parāde un logos deg svecītes.

Ventspils jaunsargi ir savas valsts patrioti un zina tās vēsturi. Šodien kopā ar citu militāro struktūru pārstāvjiem viņi soļos parādē un godinās brīvības cīnītāju piemiņu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: