Nereti sastopam cilvēkus ar neparastiem, ārzemnieciskiem un reizēm dīvainiem vārdiem. Citi lepojas ar neparasto vārdu, bet citi meklē iespējas, kā to nomainīt.

Uz Ventas Balsi piezvanīja kāda pensionāre, vārdā Dacija. Viņai savs vārds ļoti patīk, tāpat kā viņas radiem un draugiem. Viņai nav zināms, ka Latvijā vēl kādam būtu šāds vārds, tādēļ sieviete ļoti gribētu, lai tas nepazustu līdz ar viņu, bet tiktu ievietots vārdadienu kalendārā. Ir zināms, ka vēl kādai ventspilniecei gados vārds ir Kafija un arī viņa par savu vārdu nesūdzoties.

Valsts valodas centra (VVC) direktora vietnieks Agris Timuška skaidro, ka, lai cilvēka vārdu iekļautu oficiālajā vārdadienu kalendārā, viņam jāuzraksta iesniegums brīvā formā, nosūtot to VVC pa pastu vai e-pastu. Vidēji reizi divos gados speciāla komisija sanāk un vērtē, kurus vārdus iekļaut kalendārā. Divos gados VVC saņem aptuveni 100 iesniegumu, taču kalendārā parasti iekļauj 10 līdz 15 vārdu. Tas atkarīgs no tā, cik Latvijā ir šādu vārdu nēsātāju, kāds ir to labskanīgums, cilme, vai ir ievērotas latviskas vārda došanas tradīcijas un citi faktori.

Tomēr ir cilvēki, kam vecāku dotais vārds nepatīk un kas nespēj ar to sadzīvot. Tādā gadījumā ir jāvēršas savas pilsētas vai novada dzimtsarakstu nodaļā un jāizpilda iesniegums, norādot pamatojumu, kāpēc vēlas vārda maiņu.

Ventspils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Regīna Lazdāne atceras, ka nesen bija gadījums, kad kāda sieviete vēlējās nomainīt ļoti izplatītu vārdu, jo tas viņai dzīvē asociējas ar kaut ko sliktu. Tomēr viņai tika atteikts, jo šis iemesls neatbilda likumā noteiktajiem iemesliem, piemēram, vārds ir nelabskanīgs, tas traucē iekļauties sabiedrībā vai izraisa sliktas asociācijas.

Ventspilī vārdus bieži nemaina, tie ir viens vai divi gadījumi gadā. Piemēram, pērn sieviete nomainīja savu vārdu, jo tas bija tipisks vīriešiem, nevis sievietēm. Tas apgrūtināja viņas iekļaušanos sabiedrībā.

Lazdāne stāsta, ka bieži vien vecāki savām atvasēm neapdomāti ieliek ārzemju filmu vai seriālu varoņu vārdus. Piemēram, populārā seriāla Ņikita iespaidā ieliek šādu vārdu savai meitai, bet pēc gadiem neviens vairs neatcerēsies tādu filmu un diez vai šo vārdu uztvers kā sievietes vārdu. Vai arī latviešu ģimenes meitenei iedod vārdu Gaļina, ko saīsināti sauc – Gaļa.

Biežāk gan tiek meklētas iespējas nomainīt uzvārdu, parasti saistībā ar ģimenes apvienošanos vai šķiršanos. Par vārda vai uzvārda maiņu jāmaksā 50 latu valsts nodoklis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: