Titula Latvijas lepnums 2009 ieguvēja tārgalniece Ilze Ābola tiesā iesūdzējusi savu kaimiņieni, ar kuru regulāra fiziska saķeršanās ilgst jau 13 gadus.

Šo gadu laikā bijušas abpusējas vēršanās policijā un vairāki strīdi, kas risināti arī tiesas ceļā.

Cietusī Ilze Ābola un apsūdzētā Valentīna Dabiža dzīvo četru dzīvokļu mājā Tārgalē. Trijos no dzīvokļiem dzīvo Ilzes ģimene – tēvs, vairāki brāļi un māsas, kā arī viņu bērni, kopā 27 cilvēki, tai skaitā 17 bērni. Savukārt vienā dzīvoklī mitinās Valentīna ar savu meitu un civilvīru. Ābolu ģimene un Valentīna nesatiek jau 13 gadu – kopš apsūdzētā ievākusies šajā mājā. Kā tiesā liecināja Ilze, Valentīna visu šo laiku viņai fiziski uzbrukusi pāris reižu gadā, tādēļ pēc pēdējā kautiņa viņas mērs beidzot bijis pilns un viņa vērsusies tiesā.

Viens no ilggadējā konflikta iemesliem ir smaka kāpņu telpā un tās attiecīga vēdināšana. Arī šajā reizē saķeršanās bijusi tādēļ, ka Valentīna gājusi attaisīt bēniņu lūku, lai izvēdinātu kāpņu telpu. Valentīna skaidro, ka kaimiņi atstāj kāpņu telpā savus kūts zābakus un drēbes, tādēļ māja smird pēc kūtsmēsliem. Savukārt Ābolu ģimenei nepatīk, ka tiek atvērta bēniņu lūka, jo tas rada mājā caurvēju, ienes aukstumu, kura dēļ cieš bērni.

Ilze tiesā stāsta, ka pirms pēdējās saķeršanās viņa kāpņu telpā sastapusies ar Valentīnu, kas tobrīd devusies atvērt lūku. Uz viņas repliku «Kas tad nu būs?» Valentīna reaģējusi ar tūlītēju uzbrukumu, ieķeroties Ilzei matos. Ar vienu roku Valentīna plēsusi matus, ar otru situsi pa galvu. Ilzei palīgā atskrējuši tēvs, māsa, beigās arī brālis. Cita māsa tikmēr ar fotokameru filmējusi notiekošo. Izsaukta arī policija. Pēc brīža abas ķildnieces izdevies izšķirt, un rezultātā cietušajai nodarīti viegli miesas bojājumi un izplēsta kaudze matu.

Cietusī prasa piedzīt no Valentīnas 2225 latus, tai skaitā 25 latus par ārstniecības izdevumiem, 200 latu par advokāta pakalpojumiem, 1000 latu par morālo aizskārumu un 1000 latu par fiziskām ciešanām. Tikmēr Valentīna neatzīst ne pieprasītās kompensācijas, ne arī uzskata sevi par vainīgu.

Tiesnese sēdes sākumā vēl pajautāja, vai nav iespējams panākt izlīgumu starp abām pusēm, jo arī turpmāk taču būs jādzīvo vienā mājā. Taču abas tam nepiekrita, uzskatot, ka taisnība ir katrai viņas pusē.

Pēc tiesas sēdes Valentīna pauda Ventas Balsij pārliecību, ka Āboli grib viņu izēst no dzīvokļa, tādēļ rīko dažādas provokācijas. Šogad vien tiesā izskatīti jau divi strīdi, kuros prasības iesniedza jau Valentīna. Vienā strīdā 50 latu administratīvais sods piespriests Ilzes brālim, bet citā lietā 100 lati piespriesti māsas civilvīram. Tiesvedības bijušas saistītas ar draudu izteikšanu Valentīnai un apsaukāšanu rupjos vārdos. Pie tam tas noticis viņas meitas klātbūtnē. Valentīna apgalvo, ka Ābolu ģimene zog viņai malku, aptīra dārzu, regulāri rīko iedzeršanas un dara citas neģēlības. «Es neredzu izeju no šīs situācijas. Man nav, uz kurieni aizmukt, tikai uz kapiem,» sacīja sieviete.

To, kura pusē ir taisnība, noteiks tiesa, kuras spriedums paredzēts tuvākajā laikā.

Jau rakstījām, ka Ilze Ābola titulu Latvijas lepnums 2009 saņēma tāpēc, ka uzņēmusies rūpes par 13 bērniem. Viņai ir pieci pašas bērni, bet pirms 11 gadiem pēc mātes nāves Ilze kļuva par aizbildni arī divām savām māsām un brālim. Otrs likteņa trieciens bija vīramāsas Daces pēkšņā nāve. Tādēļ pirms diviem gadiem viņas ģimenē ienāca vēl pieci Daces bērni. Šajā reizē atbildīgo lēmumu tārgalniece pieņēma viena, jo mūžībā tika aizsaukts arī viņas vīrs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: