Ātri ir pietuvojies pirmais šī mācību gada brīvlaiks. Ne viens vien skolēns mājās uzturēsies viens, kamēr vecāki pildīs savus pienākumus darbā.

Valsts policijas  Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieki atgādina visiem pieaugušajiem, kuru aprūpē ir nepilngadīgi bērni – pārrunāt ar drošību saistītas lietas. Var šķist – cik var runāt par vienu un to pašu, taču cilvēkiem ir „īsa atmiņa” – par dažādām lietām nākas atgādināt atkal un atkal, vislabāk ne lekcijas, moralizēšanas formā, bet piemērotos apstākļos, kāda notikuma kontekstā, redzot ko pamācošu televīzijā, internetā, dzirdot radio u.tml.

Daudzi mājokļi šajā laikā tiek sildīti ar dažādām elektroierīcēm, malkas apkuri. Pārliecinieties,  vai nav atstātas ieslēgtas elektroierīces, plītis, viegli pieejami sērkociņi, šķiltavas, atgriezti gāzes vadi utt. Atgādiniet bērniem, kad viņi  paliek mājas vieni, būt uzmanīgiem ar visiem sadzīves priekšmetiem. Uzticiet viņiem pienākumus, kurus tie spēj pildīt droši!

 

Atgādiniet neatvērt mājas durvis svešiniekiem. Vislabāk izdomāt savu ģimenes paroli, lai jūs viens otru atpazītu. Atrodoties brīvā dabā – rotaļlaukumā, parkā, der atcerēties, ka rāpšanās kokos, aktīva kāpelēšana pa šķēršļu joslām rotaļlaukumā var radīt dažādas traumas. Iedrošiniet savu bērnu, taču atgādiniet par piesardzību!

Bērni nedrīkst uzturēties  ārpus mājas vēlu vakaros, nevajadzētu pastaigāties  pa tumšiem, aizaugušiem parkiem, svešiem pagalmiem. Radiniet bērnus vienmēr informēt jūs  par savu atrašanās vietu, doties mājup tikai pa labi apgaismotām un drošām vietām, kur uzturas daudz cilvēku.

Ja gadās  aizspēlēties pie draugiem un autobuss ir nokavēts, nav ieteicams balsot mašīnas jeb „stopēt”. Pie auto stūres sēž svešinieks un nekad nevar zināt, kurp ved viņa nodomi. Bērnam jāsazinās ar vecākiem, kopā jāatrisina radušās problēma.

Dienas kļūst arvien īsākas, tāpēc, pirms iziet no mājām, neaizmirsīsim gaismas atstarotāju.  Ievērojot ceļu satiksmes noteikumus, katrs varam pasargāt sevi no nelaimes. Atkārtojiet satiksmes noteikumus kopā ar bērniem, pārrunājiet svarīgāko – ceļu uz mājām!

Atcerieties, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka bērnu, kurš nav sasniedzis 7 gadu vecumu, nevar atstāt bez uzraudzības. Ja savu atvasi nākas uzticēt citai personai – iepazīstiet šo cilvēku, izrunājiet svarīgākās lietas un personas atbildību. Svarīgi atcerēties, ka šī persona nevar būt jaunāka par 13 gadiem.

Novēlam, lai katru dienu bērni iegūst  jaunu, pozitīvu  pieredzi un nākamo  skolas darba cēlienu sagaida ar uzkrātām patīkamām emocijām un enerģiju!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: