Trešdien plkst. 13.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā kinolektorijā "Viņpus kameras” tiks demonstrēta dokumentālā filma "Krustaceļš”.

 

Režisora Jura Podnieka 1992.gadā uzņemtā filma ir emocionāls stāsts par trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas liktenīgajiem 20.gadsimta vēstures notikumiem un šo valstu centieniem iegūt neatkarību.

Filmas varoņu stāstījums savijas ar 1990.gada Dziesmu svētkiem, kas visu atmiņā palikuši kā pirmie „brīvie" Dziesmu svētki pēc 50 gadu ilgā okupācijas režīma. Filmas turpinājums „Pēcvārdā” vēsta par traģiskajiem 1991.gada janvāra notikumiem Viļņā un Rīgā, kad armijas uzbrukuma laikā tika nāvīgi ievainoti operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.


Pēc filmas – kinolektorija vadītājas Ievas Pitrukas saruna ar vairāku Podnieka filmu montāžas režisori Antru Cilinsku. 1992. gadā pēc Jura Podnieka nāves viņa pabeigusi režisora iecerēto filmu par Latviju un Krieviju pēc PSRS sabrukuma – „Nepabeigtā filma”.
 
Antra Cilinska ir režisore dokumentālām filmām „Provokācijas anatomija” par 1991. gada 20. janvārī notikušo uzbrukumu Iekšlietu ministrijai,  „Tālā gaita” par rakstnieci un filozofi Zentu Mauriņu, filmai par prostitūciju Rīgā „Čaka ielas meitenes”.
Dokumentālajā filmā „Vai viegli būt..?” Antra Cilinska izsekojusi Jura Podnieka filmas „Vai viegli būt jaunam?” varoņu likteņiem pēc desmit gadiem. Filma apbalvota Leipcigas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā, saņēmusi Vācijas TV kanāla MDR balvu.
Viņa veidojusi dokumentālās filmas, kas saistītas ar Latvijas vēsturi: „Baltijas sāga”, „Rīga skatās bildes”, „Mūsu barikāžu laiks”, filmu par mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Spēlfilmu režijā debitējusi ar Anglijā uzņemtu īsfilmu „Time for Bed”, Latvijā tapusi īsfilma „Papiņš”.
 
Antra Cilinska ir viena no Jura Podnieka studijas dibinātājām un tās direktore kopš 1994. gada. Kinolektoriju „Viņpus kameras” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ieeja uz pasākumu bez maksas.
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: