Laiku pa laikam aktualizējas kāds jautājums saistībā ar izglītības iestādēm, un nesen portālā ventasbalss aktīvi apsprieda to, kādā vecumā bērniem vajadzētu sākt apmeklēt dārziņu.   

Pirmsskolas pedagogi uzskata – vislabāk, protams, ja mamma var atļauties palikt kopā ar bērnu līdz trīs gadu vecumam. Līdz 2,5 gadiem nedz nervu sistēma, nedz galvas smadzenes nespēj apstrādāt noteiktas pakāpes informāciju, kas nepieciešama, lai šķirtos no mātes.

Tieši šķiršanās spēja ir galvenais, kas jāattīsta bērnā, lai varētu sekmīgi uzsākt bērnudārza gaitas un neciestu psiholoģiski. Bērniem nav laika izjūtas, un katru šķiršanos viņi uztver kā pamešanu. Diemžēl ekonomiskās situācijas dēļ tas iespējams retai ģimenei – mammām jāatgriežas darbā, lai pelnītu naudu. Ne vienmēr iespējams algot auklīti, jo šis pakalpojums ir gana dārgs, tādēļ, jau bērniņam piedzimstot, jaunie vecāki savas atvasītes pieraksta rindā uz bērnudārzu.

Lielākā daļa šobrīd vēlas bērnus sūtīt dārziņā no divu gadu vecuma. Šobrīd Ventspils bērnudārzos ir 20 grupas bērniem līdz 3 gadu vecumam – 12 pilsētas kreisajā krastā, 8 – Pārventā, no tām tikai četras ir 1,5–2-gadīgiem bērniņiem: pa vienai Bītītē, Margrietiņā, Pasakā un Varavīksnē. Izglītības pārvaldes pirmsskolas metodiķe Marika Lemberga zina teikt, ka nākošgad plānots atvērt divas grupas visjaunākajiem mazuļiem arī Eglītē un Vāverītē.

Nepastāv nekādi noteikumi, kas ierobežotu bērnudārza apmeklēšanu, skaidro Lemberga. Uz dārziņu var vest arī bērniņus, kas vēl nēsā autiņbiksītes, neprot paši paēst un apģērbties, kas pusotra divu gadu vecumā nav nekas pārsteidzošs. Ne visi bērni ir vienādi – viens attīstās ātrāk, cits – vēlāk un attiecīgi arī dažādas iemaņas apgūst lēnāk par citiem. Pirmsskolas metodiķe piekrīt, ka bērnudārza pedagogiem nav tiesību norādīt vecākiem, ka dārziņā nedrīkst lietot pamperus vai ka bērnam nav iemācīts pašam paēst.

Kāda māmiņa bažījas, ka mājās savu bērnu ik pa laikam uzliekot uz podiņa, un autiņbiksītes faktiski visu dienu ir sausas, bet vai dārziņā viņu kāds novaktēs? 2–3-gadnieku grupās, kur ir vidēji 14–16 bērnu, visus, protams, grūti novaktēt. Tajā pašā laikā dzirdēts, ka tieši bērnudārzā mazulis iemācījies prasīties uz podiņa un iztikt bez pampera.

To apstiprina arī bērnudārza Varavīksne vadītāja Kristīne Boitmane: «Pēc pieredzes varu teikt, ka bērni vienas līdz divu nedēļu laikā iemācās iet uz podiņa. Manuprāt, tieši dārziņā bērnu visvieglāk pie tā pieradināt. Mājās mammīte nodarbojas ar saimniecības lietām, ēst gatavošanu un reizēm neatliek laika to ievērot.»

Šī dārziņa 5. grupā Ežuki no 14 pusotra gada vecajiem audzēkņiem tikai divi vairs neizmanto autiņbiksītes. Pārējos audzinātājas un auklīte pamazām radina izmantot podiņu, un pirmsskolas skolotāja Oksana Beļkova apstiprina, ka tā nav problēma.

Spriedumiem par to, ka bērnudārzs ir pirmsskolas izglītības iestāde, var tikai piekrist, bet katrā vecumā mācīšanās atšķiras, un viena no tām ir arī pamatiemaņu apguve.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: