Ventspils topošās māmiņas aicinātas apmeklēt Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas piedāvāto izglītojošo lekciju ciklu, kas jaunajām ģimenēm palīdzēs sagatavoties mazuļa piedzimšanai.

Četru lekciju cikls topošajiem vecākiem sniedz gan praktiskas zināšanas par dzemdību procesu un zīdainīša aprūpi, gan dod psiholoģisko gatavību dzemdībām un mazuļa ienākšanai ģimenē. Vienlaicīgi lekciju apmeklēšana ir iespēja pakomunicēt ar citām topošajām māmiņām.

 

Grūtniecēm tiek piedāvātas četru dažādu tēmu lekcijas – Dzemdības un pēcdzemdību periods, Elpošana un pozu pielietošana dzemdībās, Bērna kopšana un krūts barošana, kā arī Handlings – prasmīga zīdaiņa aprūpe ikdienā.

 

Lekcijā Dzemdību un pēcdzemdību periods vecmāte Aija Ziemele stāsta par dzemdību procesu, par to, kā dzemdības sākas un kad ir vislabākais laiks, lai brauktu uz nodaļu. Bieži vien jaunās māmiņas uz nodaļu atbrauc par ātru – dzemdību priekšvēstnešu laikā, kas parasti pāriet, un grūtniecei nereti jādodas atpakaļ uz mājām. Tāpat šajā lekcijā tiek runāts par to, kādas sajūtas var būt pēcdzemdību periodā.

 

Lekcijā Elpošana un pozu pielietošana dzemdībās grūtniecēm tiek mācīta pareiza elpošana, kas īpaši svarīga ir dzemdību beigu fāzē, lai ar pareizu elpošanu bērniņam palīdzētu piedzimt, nevis viņam kaitētu. Tāpat tiek rādīts, kādas pozas vislabāk pielietot. Pozas ir jāmaina, it īpaši, ja dzemdības ir garas. Ļoti labi palīdz bumba, tādēļ arī lekcijā grūtnieces izmēģina pozas uz bumbas. Arī šo lekciju vada vecmāte Aija Ziemele.

 

Bērnu māsiņas Ilzes Švarces vadībā notiek lekcija Bērna kopšana un krūts barošana. Ir vērtīgi, ka mamma zina, kā barot mazuli, cik daudz piena sākuma periodā mazulim vajag un tamlīdzīgi. Tāpat māmiņām stāsta, kā un ko ģērbt mazulim, kā viņu vannot un daudz ko citu.

 

Savukārt lekciju Handlings – prasmīga zīdaiņa aprūpe ikdienā vada fizioterapeite Arnita Birziņa. Viņa ierāda, kā pareizi bērniņu turēt uz rokām, kā viņu ģērbt, kā pamperīti likt, lai mazulis tiktu kustināts pareizi un viņam nebūtu paaugstināts tonuss. Šī lekcija lieti noderētu arī tētiem, jo arī tētis bērniņam mainīs pamperu un auklēs viņu.

 

Vienā no lekcijām topošās māmiņas tiks izvadātas pa dzemdību nodaļu, kur viņas apskatīs dzemdību nodaļu un palātas.

 

«Savā ikdienas darbā mēs ļoti redzam atšķirību, kura māmiņa ir bijusi uz lekcijām un kura nav. Tās, kuras lekcijas ir apmeklējušas, ir daudz mierīgākas. Viņas lieki nesatraucas, jo izprot dzemdību procesu,» stāsta vecmāte Aija Ziemele.

 

Jaunās māmiņas tiek aicinātas lekcijām pieteikties savlaicīgi, sākot no 30. grūtniecības nedēļas, līdz ar dekrēta atvaļinājumu.

 

Tuvāko lekciju saraksts:

 

26. marts, 23. aprīlis – Handlings – prasmīga zīdaiņa aprūpe,

2. aprīlis – Dzemdības un pēcdzemdību periods,

9. aprīlis – Elpošana un pozu pielietošana dzemdībās,

16. aprīlis – Bērna kopšana un krūts barošana.

 

Lekcijas notiek trešdienās pulksten 17 Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas jaunā korpusa pirmā stāva konferenču zālē (ieeja no Vasarnīcu ielas). Uzziņas un pieteikšanās lekcijām pa tālruni 63624404 vai personīgi ierodoties dzemdību nodaļā pie vecmātēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: