9. aprīlī plkst. 19.00 Latvijas Nacionālais teātris aicina apmeklēt Teātra dienas koncertu Satikšanās, kas izskanēs teātra namā Jūras vārti.

Maestro Raimonds Pauls un dzejnieks Jānis Peters dziesmās ir satikušies visa mūža garumā, sākot no "Manai Dzimtenei", ko dzied tūkstoši, līdz "Mēmajai dziesmai", kas tik ļoti piestāvēja samtainajai Noras Bumbieres balsij. Kā abu satikšanās iecerēts arī Nacionālā teātra koncerts, kas pirmizrādi piedzīvos Starptautiskajā teātra dienā. Šis ir tautas dzejnieka Jāņa Petera 75 gadu jubilejas gads, un, kaut arī oficiālais Tautas dzejnieka goda nosaukums viņam netika piešķirts, savā dzejā Peters ir bijis latvietis – tautas liktenis, vēstures grieži, daba un cilvēka dzīve – ir radušas skaistākos vārdus viņa dzejas rindās.

Koncerta 1. daļā skanēs labi pazīstamas un mazāk zināmas Maestro dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem un koncertam īpaši izraudzīti Jāņa Petera dzejoļi, savukārt 2. daļā – jaunākais abu kopdarbs – Čigānu cikls, kā savdabīga paraudzīšanās pāri latviešu sētai uz meža pusi.

Koncertā piedalīsies Marija Bērziņa, Madara Botmane, Marta Ančevska, Zane Dombrovska, Liene Gāliņa, Zane Jančevska, Inga Misāne-Grasberga, Ilze Rudolfa, Liene Sebre, Līga Zeļģe, Jānis Āmanis, Mārtiņš Būveris, Mārtiņš Egliens, Gundars Grasbergs, Juris Hiršs, Ģirts Jakovļevs, Juris Jope, Ivars Kļavinskis, Ģirts Liuziniks, Mārcis Maņjakovs, Egils Melbārdis, Ivars Puga, Jānis Vimba.

Režisors: Edmunds Freibergs;
Scenogrāfs: Aigars Ozoliņš;
Gaismu mākslinieks: Igors Kapustins;
Kostīmu māksliniece: Elita Patmalniece;
Producente: Ilona Matvejeva.

Uz trīs jautājumiem atbild režisors Edmunds Freibergs.

Paula un Petera daiļrade ir tautā iemīļota, vai režisoram tas uzliek papildu slogu?

– Man radošajā mūžā ar Maestro bijusi ļoti ilga sadarbība. Esmu veidojis Raimonda Paula programmas filharmonijā un izrādi par Leo Kokli. Man bija tas gods arī veidot viņa jubilejas programmu. Un tagad strādājam pie jaunās programmas, kas pirmizrādi piedzīvo šodien.

 

Ja dižgari satiekas koncertā, ko šāda satikšanās sola skatītājam?

– Pirmajā daļā mēs veidojam programmu, kur pamatā ir Petera dzeja un Paula mūzika ar Petera tekstiem. Daļas tēmu varētu raksturot kā dzejnieka liriskais varonis. Mēģinājām ieskatīties viņa būtībā. Kā zināms, Jānis Peters ir tautas dzejnieks, daudz rakstījis to, ko varētu saukt par patriotisku un latvisku dzeju, bet viņam ir arī ļoti skaista liriskā dzeja. Šoreiz izvēlējāmies radošās darbības juteklisko pusi jeb dzeju, kuru caurstrāvo dvēseles stīga. Tā būs nopietnāka salīdzinājumā ar otro daļu.

 

Ar ko pārsteigs otrā daļa?

– Ja pirmajā daļā būs gan dzeja, gan tautā iemīļotas dziesmas, tad otrajā daļā būs kaut kas pavisam jauns, ko ventspilniekiem būs iespēja redzēt kā vieniem no pirmajiem. Tā ir pavisam jauna Paula kompozīcija ar Petera tekstiem. Darba variantā to saucam čigānu cikls. Tās ir čigāniem veltītas dziesmas. Iecere sākumā bija veidot mūziku par Latvijas čigāniem, bet tapšanas stadijā bija dažādas problēmas. Taču, tā kā dziesmas jau bija gatavas, nolēmām izveidot muzikāli vienotu uzvedumu. Jāsaka, ka koncertā, ko vedam uz Ventspili, piedalās ievērojama trupa. Sākot ar jaunākajiem aktieriem, beidzot ar Ģirtu Jakovļevu un Ivaru Pugu, uz skatuves būs 24 aktieri. Jānāk tiem, kuri mīl labu dzeju, Paula un Petera daiļradi!

Foto: lvportals.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: