Apstādījumiem ir būtiska loma pilsētas klimata uzlabošanā, pilsētas koku daudzums un dažādība nozīmē ne vien skaistu un sakoptu, bet arī veselīgu vidi – koki atveseļo gaisu pilsētā, pasargā to no vēja, putekļiem, trokšņiem, regulē temperatūras režīmu un gaisa mitrumu.

Taču pilsētas specifiskie apstākļi apstādījumiem rada dažādas problēmas. Līdz ar saimnieciskās dzīves attīstību aizvien sarežģītāka kļūst koka dzīvojamās telpas veidošana pilsētā.

 

 

Pilsētas apstākļos koku augšanu un attīstību ietekmē pilsētai raksturīgie ekoloģiskie apstākļi – augsne, ūdens un gaisa režīms, augsnes un gaisa temperatūra, vides un augsnes piesārņojums ar kaitīgām ķīmiskām vielām, cietais segums, apdobes augsnes noblīvēšana, nokrišņu ūdens aizvadīšana kanalizācijas tīklos, inženiertehniskie tīkli un citi faktori, kas būtiski izmaina auga fizioloģiskās un bioķīmiskās norises. Mehāniskiem bojājumiem īpaši pakļauti ir tie koki, kas aug „dzīvās” satiksmes ielās, savukārt ziemas sezonā kokus pamatīgi ietekmē sāls maisījums, kas tiek izmantots kā pretslīdes materiāls, kaisot ar to pilsētas ielas.

 

 

Kokaugi kā jebkurš cits dzīvs organisms jūtīgi reaģē uz jebkura ekoloģiskā faktora straujām izmaiņām, un visa pilsētas apstākļu kompleksa iedarbība veicina koku straujāku novecošanu.

 

Nozāģē tikai bojātus vai slimus kokus

Daba nereti pilsētā ievieš savas korekcijas - Ventspilī teju vai katru dienu uzdarbojas vējš, aiz sevis atstājot nolauztus kokus un to zarus, tādēļ līdzīgi kā mēs savam transportlīdzeklim veicam tehnisko apskati katru gadu, tāpat arī pilsētas kokiem tiek veiktas regulāras apsekošanas un pārbaudes.

 

 

Pirms pieņemt lēmumu par bojāta vai potenciāli bīstama koka saglabāšanu vai likvidēšanu, ir jānovērtē koka stāvoklis. Pirms koka nozāģēšanas pilsētas dārznieks veic koka bojājuma pakāpes „augtspējas izvērtēšanu” un izvērtē koka bojājumus pēc šādiem kritērijiem:

Koka vainags:

  • aplauzti zari;

  • nolauzta galotne;

  • slimību bojāts.

Koka stumbrs:

  • mehāniski bojāts;

  • nepareiza koka kopšana;

  • sasvēries;

  • nolūzis;

  • slimību bojāts.

Koka saknes

  • aprautas;

  • nocirstas;

  • slimību bojātas.

 

Zāģē tikai ar atļauju

Ventspils pilsētas teritorijā koku nozāģēšanu vai koku zaru un vainaga apzāģēšanu atļauts veikt tikai pēc speciālas atļaujas saņemšanas - ir jāsaņem Ventspils pilsētas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas lēmums un Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas atļauja darbu veikšanai.

 

Pirms kāda koka nozāģēšanas pilsētā vairākas reizes tiek izvērtēts šīs darbības pamatojums, taču ne vienmēr ārējais izskats ir noteicošais koka nozāģēšanai. Reizēm koks vizuāli izskatās vesels, taču vispusīgi to izvērtējot, nereti atklājas slēpti slimību aizmetņi Lai saglabātu pilsētā ošus un gobas, tad operatīvas darbības jāveic jau pie pirmajām koka slimību pazīmēm, tos izzāģējot. Citās pilsētās šo koku jau vairs nav tieši ielaisto slimību un novēlotas darbības dēļ.

 

Bojāts koks ar ārēji izteiktām un labi saredzamām pazīmēm - dobumi, iztrupējumi, plaisas u.c. - nākotnē var radīt draudus iedzīvotāju un īpašumu drošībai.

 

Kopj esošos un veido jaunus apstādījumus

Ventspilī pēdējos gados plānveidīgi veikts ievērojams darbs pilsētas labiekārtošanā un apstādījumu veidošanā. Kopjot esošos un veidojot jaunus apstādījumus Tilta dārzā, Jaunpilsētas laukumā, Kuldīgas ielā, Jūrmalas parkā un citviet, maksimāli tiek ņemti vērā ekoloģiski jūtīgas piekrastes teritorijas faktori. Pakāpeniski tiek ierīkoti apstādījumi daudzdzīvokļu namu iekškvartālos, atjaunoti un no jauna veidoti ielu stādījumi. Ir iekārtoti jauni skvēri un parki - pie Ventspils 4. un 5. vidusskolas, kā arī parks pie Ventspils Augstskolas.

 

Lai izveidotu skaistu un harmonisku pilsētas vidi, arī turpmāk tiks veikti teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi, rūpīgi plānojot un realizējot jaunu koku stādījumus pilsētā.

 

 

P/i „Komunālā pārvalde” pēdējā laikā ir saņēmusi vairākus iedzīvotāju jautājumus par koku stādīšanas tehnoloģijām, par stādāmo un nozāģēto koku daudzumu pilsētā un citus ar koku stādīšanu saistītus jautājumus, tādēļ iestāde turpinās informēt iedzīvotājus par pilsētas apstādījumiem - drīzumā arī par koku stādīšanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: