Ventspils Tūrisma informācijas centra (TIC) apkopotie dati liecina, ka tūristu skaits vasaras tūrisma sezonā salīdzinājumā ar pagājušā gada vasaras sezonu audzis par 35%.

Arī daudzi Ventspils naktsmītņu un ēdināšanas uzņēmumu īpašnieki atzinuši, ka, pateicoties Ventspils 720.jubilejas gada daudzveidīgajam pasākumu klāstam, kā arī Ventspils domes realizētajai plašajai reklāmas kampaņai, vasaras tūrisma sezona bijusi ļoti veiksmīga.

Jau martā pēc Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga ierosmes notika Tūrisma komisijas un naktsmītņu biznesā iesaistīto pārstāvju tikšanās, kuras laikā uzņēmēji izteica vairākus ierosinājumu, bet domes priekšsēdētājs informēja par pašvaldības plānotajām aktivitātēm jaunu tūrisma objektu attīstīšanā.

Pēc uzņēmēju ierosinājuma 2010.gada 16.jūnijā Ventspils dome pieņēma saistošos noteikumus „Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība fiziskām un juridiskām personām, kuras veic saimniecisko darbību Ventspils pilsētā”, kuru p.4.5. paredz: „Nodokļa maksātājiem par ēkām (telpu grupām) un zemi – 50% apmērā, ja šajā nekustamajā īpašumā tiek sniegti viesu izmitināšanas pakalpojumi un ja ēku (telpu grupu) galvenais lietošanas veids saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra datiem ir „Viesnīcu ēkas vai viesnīcu telpu grupa”.”

Tāpat Ventspils domes vadība sniedza atbalstu uzņēmējiem sarunās ar valdību un iestājās par pazeminātās – 10% PVN likmes ieviešanu tūrisma nozarei. Pilnveidota pilsētas  tūrisma norāžu sistēma gājējiem un autovadītājiem par gandrīz 60 000 LVL.

Ir atbalstīts arī viesu nama „Ostmala” pārstāves un Ventspils slimnīcas Hemodialīzes nodaļas vadītājas, sertificētas nefroloģes Dr.Lindas Mičules ierosinājums sagatavot profesionāli precīzu informāciju par iespējām Ventspilī ceļotājiem izmantot dialīzes pakalpojumus.

Informācija par pakalpojumu bez maksas tika izvietota visos TIC izdevumos un mājas lapā. Zināms, ka pakalpojums bijis pieprasīts, īpaši Lietuvas ceļotāju vidū. Šobrīd jau tiek domāts par jauna medicīnas tūrisma virziena -  saistītu ar zobārstniecības pakalpojumiem - attīstīšanu.

Kā liecina TIC apkopotie statistikas dati, daudzās viesnīcās un tūrisma objektos 2010. gada astoņu mēnešu rezultāti ir augstāki nekā visā 2009.gadā kopumā. Vislielākais pieaugums 35% ir bijis tieši vasaras mēnešos - no maija līdz augustam. Visaktīvākās ceļošanas periodā jūlijā un augustā Ventspils Augstskolas viesnīcā nakšņoja 3153 cilvēku, bet pērn šajā pašā laikā tikai 1868 nakšņotāji. Arī Piejūras kempingā 2010.gada astoņos mēnešos apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar 2009.gada astoņiem mēnešiem pieaudzis. Pieaudzis arī vidējais nakšņotāju uzturēšanās ilgums kempingā no 1,42 diennaktīm 2009.gadā līdz gandrīz divām diennaktīm 2010.gadā. Daudzu viesnīcu īpašnieki atzina, ka aktīvākajā sezonas daļā noslogojums bijis 100%. 2010.gada ieņēmumi palīdzējuši segt bankām iekavētos kredītmaksājumus. Darbību paplašināja viesu nams „Dzirkaļi”, kas atvēra vēl vienu naktsmītni „13 enkuri”.

Ventspils muzeja filiāles – Livonijas ordeņa pili, Piejūras brīvdabas muzeju , Amatu māju un Herberta Dorbes muzeju šogad no janvāra līdz septembrim apmeklējuši par 38% vairāk viesu nekā pērn šajā pašā periodā. Vislielākais pieaugums vērojams Piejūras brīvdabas muzejā – par 66%, kur šovasar atklāja pagarināto Mazbānīša trasi, vairākas vēsturisko staciju replikas un depo. Šī gada četros mēnešos (no maija līdz augustam) ar Mazbānīti jau izvizinājušies 23 396 cilvēki (2009.gadā kopumā – 12 206). Joprojām liela interese ir par Amatu mājas dažādajām programmām. Tās šī gada astoņos mēnešos apmeklējuši par 20% vairāk interesentu nekā pērn šajā pašā periodā.

Milzīgu interesi izraisījis rekonstruētais Ventspils Jaunrades nams ar Planetāriju un Observatoriju. To kopš atklāšanas 2.septembrī apmeklējuši jau 5 600 cilvēku.

Šajā tūrisma sezonā paplašināts tika arī Piedzīvojumu parka piedāvājums, ko no aprīļa līdz augustam izbaudījuši gandrīz 22 000 interesentu. Parks ieguvis piepūšamo atrakciju „Jautrais namiņš”, velonomu, velokartus, virvju trasi bērniem līdz 8.g.v. „Lāčuks”, divus elektriskos buļļus, tālskati, piknika telti, āra trenažierus, spēli „Cirks” un  orientēšanās poligonu. Pateicoties speciālām mārketinga aktivitātēm ārvalstīs, ziemā atklāto „Ūdens piedzīvojumu parku” ļoti iecienījuši lietuviešu tūristi. Parku no janvāra līdz jūnijam apmeklējuši vairāk kā 65 000 viesi un ventspilnieki. „Pludmales akvaparku” šosezon apmeklējuši gandrīz 27 000 cilvēki.

Daudz lielāku apmeklētāju skaitu šogad pulcēja daudzveidīgā Ventspils 720.gadu jubilejas svinību programmā, ko apmeklēja 100 000 cilvēku ( 2009.gadā 80 000 cilvēku). Ginesa rekorda uzstādīšanā piedalījās ap 6 000 brīvprātīgo, bet kopumā divās pasākuma dienās pabija 50 000 cilvēku. Jau otro gadu Ventspils pilsētas dome sniedz atbalstu uzņēmēja Italo Freimaņa iniciētiem „Karlīnes ielas svētkiem”, kas šogad pulcēja jau 8 000 cilvēku ( 2009.gadā 6 000 cilvēku).

TIC birojā 2010.gada astoņos mēnešos pēc informācijas par atpūtas, izklaides un nakšņošanas iespējām Ventspilī klātienē vērsušies 7801 cilvēki, kas ir par 12% vairāk nekā visā iepriekšējā gadā kopā. Vislielākā apmeklētāju plūsma bija vērojama jūlijā, kad Ginesa rekorda uzstādīšanas nedēļā TIC darbiniekiem nācās atbildēt uz gandrīz 800 tūristu jautājumiem un rezervēt naktsmītnes. Pieaudzis arī tūristu grupu skaits. 2010.gada astoņos mēnešos ar Tūrisma informācijas centra starpniecību ekskursijas pieteiktas jau 93 grupām. Visa 2009.gada garumā pieteikto grupu ekskursiju skaits bija mazāks – 73.

Šobrīd Ventspilī kopumā izmitināšanas pakalpojumu piedāvā strādā 52 naktsmītnes ar 1690 vietām. No tām 6 ir viesnīcas, 13 viesu nami, 10 brīvdienu mājas, 17 naktsmītnes privātmājā, 5 hosteļi un 1 kempings.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: