Ventspils domes sēdē pieņemts lēmums par Lielirbes baptistu lūgšanu nama pārcelšanu uz Ventspils muzeja struktūrvienības Piejūras brīvdabas muzeju.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Latvijas baptistu draudžu savienības kongresa un tās pārstāvja bīskapa Pētera Sproģa priekšlikumu bez atlīdzības nodot Ventspils muzejam 1913.gadā celto Lielirbes baptistu koka lūgšanu namu, kas šobrīd atrodas Ventspils novada Tārgales pagastā.

Ņemot vērā to, ka baptistu kustība Latvijā aizsākusies tieši Ventspils apkārtnē un lūgšanu nama askētiskā koka arhitektūra un celtniecības formas ir radušās un attīstījušās tieši piekrastes joslā, lūgšanu nams vērtējams kā nozīmīgs novada kultūrvēstures mantojums. To pārceļot uz Piejūras brīvdabas muzeju, tiks nodrošināta gan tā saglabāšana, gan muzejā uzsāktā Baltijas jūras piekrastes 20.gs. kultūrvēsturiskās vides rekonstrukcijas tālāka attīstība.

Celtni muzejā plānots izmantot ekspozīcijas izveidei par baptistu kustības vēsturi Ventspils novadā un Latvijā. Turklāt telpas būs izmantojamas gan dažādu konfesiju reliģiskām ceremonijām (kāzām, kristībām u.c.), ekumēniskiem dievkalpojumiem, kā arī tematiskiem pasākumiem, mākslas un krājuma izstādēm, garīgiem koncertiem.

Uztverot baptismu kā kultūrvēsturisku parādību un Latvijas garīgās dzīves daudzveidības izpausmi un izvietojot Piejūras brīvdabas muzejā lūgšanu namu, varam pretendēt uz unikalitāti Latvijas mērogā, jo Latvijas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kurš specializējies sakrālu un kulta celtņu eksponēšanā, tāda nav.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: