Protot svešvalodas, var labāk iepazīt arī citu valstu kultūru. Ar vācu valodas starpniecību astoņu valstu skolēni, viņu vidū arī Ventspils 4. vidusskolas audzēkņi, izzina UNESCO kultūras mantojumu.

Ventspilnieki pirms gada iesaistījās Comenius programmas projektā UNESCO pasaules kultūras mantojuma objekti Eiropā. Lai gan primārais uzdevums ir papildināt zināšanas par nozīmīgiem kultūras objektiem projekta dalībvalstīs, audzēkņi praktizējas vācu valodas saziņā, datorprasmju pielietošanā, informācijas ieguvē un apstrādē.

Projektā piedalās audzēkņi, kas labi pārvalda vācu valodu. Viņi ievāc informāciju par nozīmīgiem kultūrtūrisma objektiem savā valstī, sagatavo prezentāciju par tiem, ieskaitot tādas ziņas, kā transporta, naktsmāju iespējas u.c., un prezentē tās semināros, kas katru reizi notiek citā valstī.

Projektā piedalās Polijas (virsvadītāja), Grieķijas, Slovākijas, Ungārijas, Bulgārijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas skolēni. Mūsu valstī projekta koordinatore ir vācu valodas skolotāja Baiba Grundštoka. Kopš 2009. gada augusta notikuši jau četri semināri – Ungārijā, Grieķijā, Polijā un Lietuvā, un šoreiz sadarbības partnerus uzņem ventspilnieki. Interesanti, ka šonedēļ atzīmē Eiropas valodu dienu, un šis seminārs nevilšus kļuvis par apstiprinājumu tam, ka valodas vieno.

Aptuveni 40 jauniešu un pedagogu no sešām Eiropas valstīm (diemžēl šoreiz seminārā nevarēja piedalīties grieķu pārstāvji) Latvijā iepazinās ar Ventspili, Kuldīgu un Rīgu, bet kultūras objektu prezentācijās – arī ar pārējo dalībnieku mītnes zemju unikālajām vietām.

4. vidusskolu pārstāvēja 12.c klases audzēknes Ieva Tīsone un Simona Matisone, kuras šīs tiesības ieguva konkursa kārtībā. Viņu prezentācija vēstīja par Kuldīgas vecpilsētu, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma priekšsarakstā; muzikālajam fonam meitenes izvēlējās mūziku no filmas Emīla nedarbi, kas arī uzņemta Kuldīgā.

Gatavojoties kārtējam semināram, 4. vidusskolā notiek prezentāciju konkurss, un par labākajiem atzīto autori ar savu pētījumu iepazīstina pārējos dalībniekus. Ieva un Simona būs arī nākamā semināra dalībnieces, kas notiks novembrī Čehijā. Tur Turaidas Muzejrezervātu prezentēs viņas skolas biedri 12.a klases skolēni Agate Ose un Reinis Janovskis.

Ieva Tīsone un Simona Matisone atzīst, ka projekts palīdz pilnveidot vācu valodu, kā arī dod iespēju pabūt citās valstīs un iegūt jaunus draugus. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: