Trešdienas vakarā Pārventas bibliotēkā notika grāmatas "Pe mums Ventiņes" atvēršana.

Apskati fotogrāfijas!

Laikā no 2004. līdz  2007. gadam ar Ventspils domes finansiālu atbalstu Herberta Dorbes memoriālais muzejs „Senču putekļi” esošajiem un bijušajiem ventspilniekiem, jebkuram, kas ikdienā runā vai arī atceras bērnībā lietoto tāmnieku izloksni organizēja literatūras konkursu „Pe mums Ventiņes”. Konkursa mērķis bija saglabāt šā dialekta atšķirīgās formas, jo katra ciema, pagasta, pilsētas izloksne ar atsevišķām valodas formām cita no citas atšķiras, pazīstami vārdi tiek lietoti atšķirīgās nozīmēs.

Muzejs vēlējās iegūt šo izlokšņu paraugu pierakstus, lai ar tiem varētu iepazīstināt un ieinteresēt skolēnus, studentus, valodniekus, arī paplašināt repertuāru vārda mākslas meistariem.

Konkursa organizētāji saņēma gandrīz 70 sūtījumus ar vairāk kā 200 darbiem. Sūtītāju ģeogrāfija bija ļoti plaša: darbi tika iesūtīti ne tikai no Ventspils pilsētas un rajona, bet arī no Dundagas, Vandzenes, Rīgas, Jēkabpils, Valmieras un pat no ASV (Kuraž Krišs). Visvairāk tika saņemti prozas darbi – tēlojumi, atmiņas pieredze. Tika iesniegti arī dzejoļi - gan nopietni, gan humoristiski, kā arī viencēliena luga, ko savā repertuārā iekļāva Skolēnu jaunrades teātris „Savējie”, gūstot skatītāju atsaucību.

Konkursa nolikums paredzēja, ka labākie darbi tiks publicēti laikrakstā „Ventas Balss, bet vairāku gadu darbi - arī atsevišķā grāmatā. Krājuma "Pe mums Ventiņes" sastādītājs Uldis Grīnbergs saglabājis autoru darba stilu un pieraksta veidu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: