Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija Piltenes Jauniešu interešu centrā apturējusi pokera turnīru, kurā piedalījušies nepilngadīgie. Pieaugušie vērtē, ka šī rīcība ir pārspīlēta.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne Ventas Balsij skaidro, ka atbilstoši likumam pokers ir azartspēle neatkarīgi no tā, vai tiek spēlēts uz naudu vai ne. Noteicošais – šajā spēlē tiek liktas likmes. Savukārt nepilngadīgajiem azartspēlēs piedalīties vispār ir aizliegts. Tieši tādēļ pārbaudē piedalījās arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektori. Piltenes pokera turnīrā piedalījās 13 jaunieši, tai skaitā astoņi nepilngadīgie. Jaunākajam dalībniekam bija tikai desmit gadi. Arī turnīra organizators ir nepilngadīgs, viņam ir 17 gadi, bet pilngadīgie dalībnieki ir 18 un 19 gadu veci jaunieši.

Naudu inspektori neredzēja, lai gan bijuši ziedojumi, lai šāds pasākums varētu notikt. Satraucoši, ka visi turnīra dalībnieki atzina, ka viņi pokeru spēlē arī internetā, kas ir ļoti nopietni, jo tur tiek iesaistīta gan virtuālā, gan īstā nauda, stāsta Birne. Viņa uzsver, ka ļaut, lai bērni brīvo laiku pavada, spēlējot azartspēles, ir pieaugušo bezatbildība.

«Pedagogi un bērnu vecāki īpaši aicināti pievērst uzmanību tam, ar ko un kādā veidā nepilngadīgie pavada savu brīvo laiku. Par notikušo atbildība jāuzņemas pieaugušajiem, kas savas nezināšanas, neinformētības vai bezatbildības dēļ atbalstīja šī turnīra organizēšanu,» norādīja Birne.

Jauniešu interešu centrs darbojas Piltenes vidusskolas paspārnē. Skolas direktora vietniece audzināšanas darbā Zane Pamše stāsta, ka viņa bijusi informēta par pokera turnīra rīkošanu un ļāvusi to darīt, jo nav zinājusi, ka pokers ir azartspēle. «Biju priecīga, ka jauniešiem ir, ko darīt, viņi nestaigā apkārt, nedzer un nesmēķē,» sacīja Pamše, piebilstot, ka tā bija pašu jauniešu iniciatīva.

Pamše uzskata, ka pokera spēlēšana nav nekas nosodāms, jo likmju uz naudu nebija, taču atzīst, ka likums ir likums un, ja reiz tas nosaka, ka pokers ir azartspēle, tad ir jāpakļaujas.

Arī Piltenes pilsētas pārvaldes vadītājs Jānis Abakuks uzsver, ka puikas interešu centrā kārtis vairs nespēlēs. Taču pārvaldē šis jautājums netiks izskatīts un pieaugušo atbildība netiks vērtēta, jo tas viss ir pārspīlēti. «Kurš gan jaunībā nav spēlējis kārtis? Nauda tur nav bijusi iesaistīta. Vai tad ir labāk, lai viņi dauzās apkārt pa ielām un lauž soliņus?» neizpratnē ir Abakuks. Viņš norāda – jaunieši paši ir vainīgi, ka par šo turnīru rakstījuši internetā, ar ko arī sācies šis juceklis.

Arī interneta vidē šī ziņa tiek vērtēta neviennozīmīgi un daudzi pauž izbrīnu, ka pokers, izrādās, ir azartspēle.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija par šo gadījumu ir ierosinājusi administratīvo procesu un notiek paskaidrojumu un informācijas apkopošana. Par šādu pārkāpumu atbildīgajām personām maksimāli var piespriest naudas sodu līdz 500 latiem. Līdz lēmuma pieņemšanai izņemti spēles līdzekļi – kārtis un žetonu komplekts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: