Visā pasaulē cilvēki kļūst arvien apaļīgāki. Latvijā 40% visu pieaugušo vīriešu un 42% sieviešu ir palielināta ķermeņa masa. Arī bērnu svars aptuveni 20% gadījumu pārsniedz normu.

Atsevišķos gadījumos pusaudži sver pat 140 kilogramu, bet desmitgadīgu zēnu un meiteņu svars sasniedz 100 kilogramus.

Ventspils Izglītības pārvaldes skolu ārsts Gundars Kuklis ir pārliecināts, ka lielākajai daļai Ventspils bērniem un jauniešiem nav liekā svara – viņi arvien nopietnāk pievēršas sportam un fiziskajām aktivitātēm. Jaunie ventspilnieki novērtējuši iespējas, ko sniedz sporta centrs, peldbaseins, sporta laukumi, Piedzīvojumu parks, slēgtais un atklātais ūdens atrakciju parks utt. Tomēr arī pie mums pavisam norobežoties no pārāk lielas ķermeņa masas radītajām problēmām nav iespējams.

Liekais svars ne tikai pieaugušajiem rada virkni slimību, kas negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti. Arī bērni biežāk slimo ar 2. tipa cukura diabētu, apliecina endokrinologs Andris Akmentiņš. Turklāt slimība un liekie kilogrami viens otru papildina un rosina, tāpēc ārstēšana jāveic, neatdalot vienu problēmu no otras. Bērni ar lieko svaru sirgst arī ar tādām vainām, kas visbiežāk piemeklē cilvēkus mūža otrajā pusē – sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanām, paaugstināta asinsspiediena utt.

Veikts pētījums, kurā noskaidrots, ka tuklie bērni jūtas tikpat nelaimīgi kā ar vēzi slimie...

Ir gadījumi, kad liekie kilogrami sakrājas veselības problēmu dēļ, tomēr visbiežāk liekais svars tiek uzēsts, lietojot uzturā treknu, kalorijām bagātu pārtiku, saldus našķus un dzērienus. Ja uzņemtās kalorijas netiek patērētas skrienot, braucot ar divriteni, dejojot, peldot vai citādi izkustoties, tās nosēžas rezervēs, kas, diemžēl, netiek izlietotas.

Garās stundas, kas pavadītas skolas solos, būtu jākompensē ar fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, tomēr bieži vien to traucē izdarīt:

#  dators – vilina dažādās iespējas, ko sniedz internets, taču jāatceras, ka interneta vidē mainās laika izjūta – gadās, ka ieplānoto minūšu vietā dators paņēmis vairākas stundas.

# televizors – labāk iepriekš ieplānot, ko skatīties, un tikai tad tālrādi ieslēgt. Skatoties vienalga ko, zūd jēga šai nodarbei, tā kalpo tikai laika nosišanai.

# vecāku aizņemtība – tas gan attiecas uz mazajiem bērniem, kuriem fiziskas aktivitātes tiek nodrošinātas vecāku klātbūtnē. Piemēram, daudzstāvu namos dzīvojošajiem mazuļiem pat rotaļas smilšu kastē nav iespējamas bez kāda no pieaugušo klātbūtnes.

# zems pašvērtējums – jau pati doma par savu neveiklumu, gausumu utt. ir nāvējoša sportiskam priekam. Šādā gadījumā jāmēģina atrast savām spējām piemērotākā nodarbe – varbūt tā ir peldēšana, bet varbūt garas pastaigas ar fotoaparātu rokās, kas piešķirs jēgu iešanai un piedevām atalgos ar skaistām fotogrāfijām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: