Par savulaik veikto Ventspils tranzīta uzņēmumu un Ventspils domes darbinieku telefona sarunu nelikumīgu noklausīšanos, tiesa apsūdzētajiem piespriedusi reālus cietumsodus.

Lai arī tiesas process un spiedums ir pasludināts par slepenu, Neatkarīgai rīta avīzei izdevies noskaidrot, ka visiem sešiem apsūdzētajiem – bijušajiem Valsts policijas darbiniekiem – piespriests notiesājošs spriedums un turpmākos četrus gadus viņiem liegts strādāt valsts iestādēs. Trim apsūdzētajiem piespriesti trīs gadi un viens mēnesis brīvības atņemšanas, vienam – gads un mēnesis, bet diviem piespriests naudas sods 10 minimālo mēnešalgu apmērā.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir gandarīts par šo pamatoto spriedumu, vienlaicīgi izsakot nožēlu, ka notiesāti ir izpildītāji, nevis pasūtītāji. Lembergam ir skaidrs, ka minētie cilvēki noklausīti, lai ievāktu ziņas tieši par viņu, jo izprasīt tiesnesim atļauju noklausīties Lemberga telefonsarunas fiktīvas narkolietas ietvaros, policistiem diez vai izdotos.

Lembergs uzsver, ka šis tiesas spriedums parāda, kuram ir taisnība, atgādinot, ka iepriekš visas trīs tiesu instances pilnībā attaisnoja Drošības policijas pārstāvi Arni Indriksonu par it kā sarunu izdruku pieprasīšanu Lemberga interesēs. Tai pat laikā Oļegs Stepanovs šobrīd pats ir apsūdzētā statusā vērienīgas krāpšanas lietas ietvaros, bet četri zināmie Ventspils uzņēmēji un viņu pakalpiņi, veic apmelojošas liecības tiesā, lai dabūtu Lembergu cietumā. «Agri vai vēlu patiesība nāks gaismā. Es neapšaubāmi vinnēšu šo visu lietu, tikai tam ir vajadzīgs laiks,» pārliecināts ir Ventspils mērs.

Prokuratūra secināja: lai realizētu miljonāra Oļega Stepanova un viņa sabiedroto intereses, policisti vajadzīgo telefonu noklausīšanos noformējuši kā operatīvos darbības pasākumus, izmantojot viņu lietvedībā esošās operatīvās lietas. Piemēram, SIA LSF Holdings valdes priekšsēdētāja Edgara Jansona un nelaiķa uzņēmēja Laimoņa Junkera telefona sarunu noklausīšanās notika narkotiku lietu ietvaros, bet Ventspils naftas padomes priekšsēdētāja vietnieka Vladimira Solomatina un Ventspils domes struktūrvienības vadītājas sarunas noklausītas pornogrāfiska rakstura mājaslapu uzturētāju izmeklēšanas lietas ietvaros.

Noklausīšanās afēru tiesībsargi atklāja 2006. gadā, pēc tam, kad arī KNAB sāka ievākt ziņas par Ventspils mēru Aivaru Lembergu un šajos nolūkos gribēja noklausīties tās pašas personas, kuras uz to brīdi jau nelikumīgi klausījās tā saucamie narkotiku apkarotāji. Tolaik aparatūra vēl neļāva dažādiem operatīvās darbības subjektiem klausīties vienu un to pašu objektu vienlaikus.

Notiesājošo spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: