Lai arī dienā mierīga un droša, naktī pilsētā pie jauniešiem populārām izklaides vietām paveras pavisam cita aina. Atpūtu traucē smagā basu rīboņa un kautiņu troksnis uz ielas.

Ventspils pašvaldība, pamatojoties uz iedzīvotāju sūdzībām par troksni, šovasar neļāva rīkot nakts pasākumus Pirātu salā. Vasarai beidzoties, notikumu epicentrs no piejūras atgriezies pilsētā. Šobrīd sūdzības saņemtas par Easy bāru.

Ģertrūdes ielas iedzīvotāja, Ilga, sūdzas, ka „naktīs ir neciešams troksnis, bet piektdienās, sestdienās tur iet divu stāvu māju augstumā – ne tikai troksnis, bet arī vandālisms un huligānisms.” Viņa šovasar pārcietusi smadzeņu satricinājumu, tādēļ mūzikas dunoņu izjūt īpaši saasināti. Kopā ar dēlu viņi nosūtījuši iesniegumu pašvaldībai ar lūgumu izvērtēt kluba darbu.

Domes ekonomikas nodaļas vadītājs, Laimonis Strujevičš, to apstiprina skaidrojot, ka kopā ar pašvaldības policiju, tas arī izdarīts. Tomēr tādi pārkāpumi, lai izvirzītu jautājumu par nakts kluba darba pārtraukšanu, netika konstatēti. Troksni Strujevičš vērtē kā subjektīvu un norāda, ka pašvaldības policijas rīcībā nav sertificēta aparatūra ar, ko to izmērīt. Gadījumos, kad iedzīvotājiem ir pamatotas aizdomas, ka tas pārsniedz atļauto līmeni, ir iespējas pašiem pasūtīt mērījumus sertificētās laboratorijās. Tas izmaksājot nepilnus simts latus. Arī konflikta gadījumā ar Pirātu salu, tas tika izdarīts un, kā atklājās, vairāk kārt pārsniedza atļauto.

Ventas balss aptaujātie dīdžeji piekrīt, ka ar skaņas izolāciju Ventspils nakts klubos problēmas pastāv. Īpaši grūti slāpējamas ir zemās frekfences skaņas. Lai to izdarītu, nepieciešama nopietni ieguldījumi izolācijā, ko Latvijā veikuši tikai daži klubi. Dīdžeji novērojuši, ka Easy bārā ir problēmas ar ventilāciju, tādēļ tiek turēti vaļā logi. Vienlaikus, gan viņi, gan kluba apmeklētāji atzīst, ka lielāka problēma par troksni ir nekārtības, kautiņi un klaigāšana, kas notiek uz ielas. Easy bārā pieejams salīdzinoši lēts alkohols, nav ieejas maksa, tādēļ tas iecienīts nepilngadīgo vidū. Turklāt bieži vien, lai taupītu naudu, jaunieši grādīgos dzērienus lieto ārpusē, bet izklaides turpina klubā.

Apmeklētāji stāsta, ka pašvaldības policijai esot problēmas ar sabiedriskās kārtības uzturēšanu uz ielām. Ir gadījumi, kad satrakojies un sadzēries jauniešu pūlis sāk kratīt policijas automašīnu, policisti bieži vien izvēlas palikt tajā un iesaistās tikai galējas nepieciešamības gadījumos - kad jau ieradusies ātrā palīdzība un kārtējo reizi kāds tiek nogādāts traumpunktā.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs atzīst, vietās, kur jaunieši iet iedzert un izklaidēties, problēmas ir un būs vienmēr. Viņš nenoliedz, ka ir bijuši cietušie, sastādīti protokoli un pieņemti dažādi soda mēri. Arājs norāda, ka kārtība atkarīga no publikas, kāda izklaides vietā apgrozās un Easy bārs, nenoliedzami, ir lēta izklaides vieta jauniešiem. Tomēr tas nenozīmē, ka šādas vietas nav vajadzīgas un būtu jāslēdz. Viņš aicina iedzīvotājus, ja radušās problēmas, saukt policiju. Saistībā ar mūzikas skaļumu, neesot normatīvi, kas liedz kluba īpašniekam turēt vaļā logus. Tomēr, ja ir sūdzības, kluba vadībai tas tiekot norādīts.

Easy bāra pārstāvis Andris Kleinhofs ir informēts par sūdzībām, tomēr ir izbrīnīts, ka „divu gadu laikā, kopš Easy bārs darbojas, šādi signāli ir pirmo reizi, kaut arī savā darbībā neko neesam mainījuši.” Kleinhofs solās, ka sūdzības ņems vērā. Tiks stingri kontrolēts, lai logi nebūtu atvērti. Tāpat esot notikusi darbinieku reorganizācija un ciešāk sadarbojoties ar pašvaldības policiju vairāk sekos līdzi kārtībai arī uz ielas. Kluba pārstāvis nenoliedz, ka ir problēmas ar nepilngadīgajiem apmeklētājiem „viegli ar viņiem nav, tie ir kā ūdens zāles. Ja netiek pa durvīm, dažs labs lien pa logu.” Pie vainas esot kāds kluba darbinieks, kurš tagad ir atlaists, tādēļ ir pamatotas cerības, ka situācija uzlabosies. Ja par mūzikas skaļumu vēl aizvien būs sūdzības, kluba pārstāvis nenoliedz iespēju, veikt arī skaņas izolāciju.

Laimonis Strujevičš norāda, ka pašvaldība neliks šķēršļus jaunieši izklaidēm, jo tādas mūsu pilsētā vēl ir jāattīsta. Savukārt, Pirātu salai pašvaldība ieteikusi alternatīvu - apgūt ostmalu. Līdz ar to Pirātu Salas īpašnieks, Ivars Brūveris šobrīd apsver iespēju rīkot pasākumus bijušā boulinga klubā Ūpis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: