Sniegs ir gaisma; mūs savieno ūdens ritējuma loks – šīs ir tikai dažas japāņu dzejnieces Mari Konno atziņas, ko viņa pauda Galvenajā bibliotēkā, uzstājoties kopā ar tautietēm Joko Danno un Kjong Mi Park un amerikāni Džeimsu Hopkinu.   

Apskati fotogrāfijas!

Noskaties video!

Dzejas dienu īpašie viesi atgādināja vienkāršu patiesību – lai kur mēs dzīvotu un kādā valodā runātu, izjūtas un sapņi ir līdzīgi, un dvēsele ilgojas miera un sapratnes.

Kā latvieši, tā japāņi vēlas dzīvot tīrā vidē, tāpēc Mari Konno kādā darbā runā arī par kodolspēkstacijām, savukārt  Kjong Mi Park, kas lieliski prot atklāt mātes un bērna izjūtas un individualitātes meklējumus, dzejā pievērsusies arī tik nopietnai tēmai kā Otras pasaules karš un ASV uzbrukums Irākai.

Dzejnieces neaicina cīnīties pret ārdošo un dzīvību iznīcinošo, bet vienkāršos vārdos atklāj, kā jūtas cilvēks, kā jūtas augs, kuram blakus plosās naidīgs spēks.

Mari Konno šovasar publicētā trīsvalodu (japāņu–angļu–latviešu) dzejas krājuma Zvaigžņveida sniega kristāls noformējumā izmantots latviešu tekstimākslinieces Baibas Rīteres gobelēna atveids.

Ieraudzījusi sniega dizaina izstādē latviešu mākslinieces sienas segu, japānietei tā tik ļoti  iepatikusies, ka viņa izteikusi vēlmi savas grāmatas vāku rotāt ar šo darbu. Ja reiz latviešu gobelēns, gribējies latviskot dzejoļus, tāpēc tagad arī mums ir iespēja lasīt japānietes izsmalcinātos, bet vienkāršos un labi saprotamos vārdus.

Interesanta bija arī japānietes Joko Danno un amerikāņa Džeimsa Hopkina kopīgā uzstāšanās. Danno savulaik kāds mūks teicis, ka viņai jāapgūst un jāraksta angļu valodā, un Joko paklausījusi, rakstot liriku tikai angliski.

Japāniete un amerikānis bieži vienu darbu raksta kopā. Piemēram, krājumā Snaudošais tīģeris ir 12 dzejoļi. Joko teksts ir kursīvā, Džeimsa – parastā drukā. Katru darbu var lasīt horizontāli – kā vienu veselu –, bet var arī vertikāli – atkal kā vienu veselu. Arī lasot savu dzeju, kolēģi improvizēja – vienu un to pašu darbu viņi deklamēja katrs atsevišķi, kopā un pat vienlaikus, katrreiz radot citu noskaņu.

Nedēļas nogalē Hopkins uzstājas arī Rīgā – ne tikai kopā ar Joko Danno piedaloties dzejas performancē, bet arī lasot lekcijas Budisma ekonomika un Mikrofinansēšanas un mikrokredītu projektu uzsākšana jaunattīstības valstīs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: