2013. gads ir bagāts panākumiem un sasniegumiem. Ventspils skolēni ieguvuši daudz augstu novērtējumu dažādās valsts olimpiādēs. 3. pakāpes diplomu, kā arī divas atzinības mājsaimniecības olimpiādē izcīnīja Ventspils 1. ģimnāzijas skolnieces.

Šogad tika rīkota pirmā mājsaimniecības olimpiāde, kuras tēma bija „Ilgtspējība ikdienā”. Olimpiāde bija veiksmīga trim 1. ģimnāzijas skolniecēm, kuras ieguva augstas vietas olimpiādē. 3. pakāpes diplomu izcīnīja 10.c klases skolniece Marija Samoviča, bet Adrija Enrika Ēdele un Ingūna Ašnevica no 11.c klases ieguva atzinības rakstus.

 

Lai iekļūtu olimpiādes finālkārtā, jaunietēm bija patstāvīgi jāizveido oriģināli darbi, kuru veidošanas gaitā pārsvarā tika izmantoti otrreiz lietojami materiāli - audumu atgriezumi, nevalkāti džinsi vai reti lietots vīriešu krekls. Pēc iekļūšanas nākamajā kārtā, skolnieces veica pētījumu par tēmu, kura bija saistīta ar iesniegtajiem darbiem. Finālā meiteņu uzdevums bija izveidot oriģinālas rotaslietas no dažādiem dotajiem materiāliem.

 

Katra no atzinību ieguvušajām meitenēm bija izveidojušas lieliskus darbus, kas viens no otra ļoti atšķīrās. Adrija bija izmantojusi džinsus, lai izveidotu divus oriģinālus spilvenus, kuri pēcāk kalpo kā dizaina elementi. Ingūna bija izvēlējusies veidot dažādus priekšmetus. Viņa izmantoja savus vecos domino kauliņus, lai izveidotu salvešu turētāju, nevalkātu vīriešu kreklu meitene pārvērta par skaistu priekšautiņu, kā arī komplektam pievienoja divas galda drēbes.

 

Savukārt, 3. pakāpes ieguvēja Marija bija īpaši piestrādājusi, jo viņas izveidotais darbs bija oriģināls un praktisks krēsliņš, kura pamatā ir tukšas pet pudeles, kartona kastes izgriezumi un sintapona pildījums, taču krēsls ir tik izturīgs, ka var noturēt pieauguša vīrieša svaru, pie tam, tas ir mīksts un ērts sēdēšanai, kā arī labi izskatās.

 

Jaunietes darbā ļoti atbalstīja skolas mājturības skolotāja Jonika Tērvide, kas palīdzēja ar savu pieredzi un padomu. Skolotāja ir priecīga, par meiteņu ieguldīto darbu un centību, kā arī atzinīgi vērtē olimpiādes tēmu: „Olimpiāde ļāva jaunietēm novērtēt apkārt esošo lietu vērtību un padomāt, kā radošā veidā sakombinēt neizmantotus sadzīves priekšmetus un radītu ko skaistu un noderīgu. Priecē lieliskās meiteņu idejas, jo viņas iedvesmojušas arī skolnieces no citām klasēm radīt līdzīgus, kā arī pavisam atšķirīgus darbus.”

 

Olimpiādes dalībnieces uzskata, ka neapstāsies pie sasniegtajiem rezultātiem, bet gan turpinās strādāt, lai radītu vēl citus darbus. Adrija un Ingūna šobrīd cītīgi strādā, lai 1. maijā pilsētas modes pasākumā varētu rādīt savus dizainētos tērpus, savukārt, Marija jau šonedēļ izvietos savus darbus Ventspils Livonijas ordeņa pils izstādē „Somas un maciņi”.

 

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: