Pilsētas dome nolēma iedalīt papildus līdzekļus komplekso pusdienu daļējai apmaksai visiem tiem vispārizglītojošo skolu audzēkņiem, kuri izvēlēsies kompleksās pusdienas paēst skolas ēdnīcā.

2012. gada 1. jūnijā stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”. Jaunie noteikumi nosaka enerģijas un uzturvielu normas izglītojamiem skolās, kā arī izglītojamo ikdienas ēdienkartē iekļaujamos un neiekļaujamos pārtikas produktus. 2012. gada septembrī Pārtikas un veterinārais dienests veica pārbaudes, kā Ventspils skolu ēdnīcās tiek ievēroti jaunie noteikumi. Pārbaužu protokolu kopijas liecina, ka skolās uzņēmēji sniedz ēdināšanas pakalpojumus atbilstoši veselīga uztura principiem. Lai uzņēmēji panāktu un ieviestu skolās veselīga uztura principus, kā arī nodrošinātu jaunajos noteikumos reglamentētās enerģijas un uzturvielu normas, audzēkņiem tiek piegādāta dabīga pārtika, netiek lietoti dažādi pārtikas izstrādājumi un to aizstājēji.

Ventspils vispārizglītojošajās skolās mācās 4220 audzēkņi. Lai šiem audzēkņiem skolās nodrošinātu veselīgu un sabalansētu uzturu, no 2012. gada 1. septembra pašvaldībā noteica komplekso pusdienu cenu viena skolēna ēdināšanai: 1. - 4.klašu skolēniem Ls 1,20 dienā un 5. - 12.klašu skolēniem Ls 1,40 dienā. Pašvaldība izvērtēja skolēnu ēšanas paradumus uzturoties skolā. Secināts, ka tikai 27% audzēkņu izmanto iespēju ēst kompleksās pusdienas, 18% - kompleksās pusdienas neēd, bet iegādājas siltos ēdienus no skolas ēdnīcas izvēles ēdienkartes, 55% - pusdieno skolā, ēdot līdzpaņemto ēdienu, iegādājas to skolas bufetē vai pusdieno ārpus skolas.

Liela daļa skolu audzēkņu neiegādājas kompleksās pusdienas, kuras pagatavotas saskaņā ar augstāk minēto MK noteikumu prasībām, to cenas dēļ. Lai mudinātu vairāk audzēkņu izmantot iespēju ēst skolā piedāvātās kompleksās pusdienas, kā arī viņos attīstītu pareiza, sabalansēta un regulāra uztura lietošanas paradumus, vienlaikus rūpējoties par skolēnu veselību ilgtermiņā, Ventspils pilsētas dome nolēma no 2012. gada 12. novembra nodrošināt pašvaldības līdzfinansējumu Ventspils pilsētas vispārizglītojošo izglītības iestāžu audzēkņiem piedāvāto viena skolēna komplekso pusdienu daļējai apmaksai dienā Ls 0,40 apmērā. Līdz ar to turpmāk iegādājoties skolā kompleksās pusdienas 2. - 4.klašu skolēniem būs jāmaksā Ls 0,80 tagadējo Ls 1,20 vietā un 5. - 12.klašu skolēniem Ls 1,00, tagadējo Ls 1,40 vietā. Ventspils 390 1. klašu skolēni arī turpmāk saņems brīvpusdienas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: