20. novembrī plkst. 19.00 Kultūras centrs aicina uz koncertu „Ozols”, kurš Ventspilī notiks pasaules mūzikas festivāla „Garšvielas” ietvaros.

Neaizmirstamu skaņu pasauli uzburs Ieva Parša /mecosoprāns/, Laima Jansone /kokle/ un Rīgas saksofonu kvartets: Arvīds Kazlausks /soprāna saksofons/, Artis Sīmanis /alta saksofons/, Ainars Šablovskis /tenora saksofons/, Gints Pabērzs /baritona saksofons/.

Programmā: Rihards Dubra, Niks Gothams, György Ligeti, Laima Jansone, Gullermo Lago, Astor Piazolla un Līga Celma.

Rīgas saksofonu kvarteta mūziķi par programmas ieceri: „Pirmsākumos, sākot domāt par jaunas koncertprogrammas veidošanu, primārais bija nevis skaņdarbi, no kuriem koncerts sastāvētu, bet gan kameransambļa sastāvs. Redzot un dzirdot jaunās latviešu koklētājas Laimas Jansones lielisko spēli, interesantās idejas, improvizatores talantu, radās interese kokles skaņas apvienot ar saksofonu kvarteta skanējumu. Bet kāpēc klāt vēl ne balss? Iepriekšējā sezonā mums ir bijusi izcila sadarbība ar dziedātāju Ievu Paršu. Un kāpēc ne saksofonu kvartets, kokle un balss? Apspriežot jaunās koncertprogrammas ieceres un komponistus, kuriem varētu lūgt rakstīt mūziku, sapratām, ka ļoti daudzās mūzikas lietās tīri konceptuāli visi seši esam domubiedri. Programmas galvenais karkass, protams, ir latviešu komponistu jaundarbi ļoti netradicionālam sastāvam.”

Jaundarbu autoru teiktais par saviem skaņdarbiem:

/Līga Celma/ „Skaņdarbā „Ozols” saksofonu kvartetam, teicējai (soprāna solo) un etnogrāfiskajai koklei izmantotas tautas dziesmas, izejot cauri cilvēka mūža ritumam. Krustabas ar vēlējumiem par ozola stiprumu un daiļumu, peramās slotas griešana mazulim. Tam seko jaunības spēks un cerēšanās, kur vīra spēku asociē ar ozolu, pretnostatot liepas daiļumam. Pāreju tai saulē veido kosmogēnisks ozola redzējums kā par debesu koku ar zīda saknēm, zelta zariem, sudrabiņa lapiņām. Mūžībā aiziešanu simbolizē ozola nociršana, kas latvietim šķitusi tikpat kā paša nāve. Skaņdarba izskaņas noskaņa piedāvā nevis traģismu, bet rimtu apcerīgumu, kur cilvēka dzīve saplūst ar dabas ritējumu.”

/Niks Gothams/ „Saksofonu kvartets un mecosoprāna balss ir neparasts sastāvs, taču šo izaicinājumu es pieņemu labprāt: manā kompozīcijā būs efektīvi dinamikas un tembru risinājumi. Parasti vokālajā mūzikā ir arī teksts, kas varētu būt gan motivācijas no komponēšanas procesa, gan daļa no publikas pārdzīvojuma izpildījuma laikā. Šoreiz domāju par variācijām par tēmu: britu tautas dziesmu „Barbara Allen“, kuras sižets ir par mīlestības nožēlām. Pa šīs dziesmas strofām, dziedātāja pārvietojas pa skatuvi, stāstot savu „stāstu“ katram no kvarteta saksofonistiem. Koncepcijā labi iederēsies dažādi režijas un skatuves dizaina risinājumi. Šī ideja ir radīta speciāli Ievas Paršas interpretētājas spējām.”

Finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Organizē VSIS „Latvijas Koncerti” un Ventspils pilsētas domes Kultūras centrs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: