Nesēja jeb autortiesību atlīdzība būs jāmaksā arī par USB zibatmiņām un personālajiem datoriem, taču ar nodevu netiks aplikti mobilie tālruņi, šodien lēma valdība.

Grozījumi noteikumos par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību paredz, ka nesēja jeb autortiesību atlīdzība būs jāmaksā ne tikai par CD un DVD, bet arī par USB zibatmiņām un personālajiem datoriem, ieskaitot portatīvos datorus un planšetdatorus.

Satversmes tiesa maijā uzdeva valdībai papildināt sarakstu ar datu nesējiem un reproducēšanai izmantojamajām iekārtām, par kurām maksājama autoratlīdzība. Četras autortiesību organizācijas bija vērsušās Satversmes tiesā, uzskatot, ka savulaik valdības apstiprinātais saraksts ir novecojis un nepilnīgs, jo tajā nav iekļauti modernāki datu nesēji.

Noteikumu grozījumi paredz, ka atlīdzības lielumu nosaka kā procentuālu likmi no datu nesēja vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas pirmās pārdošanas cenas Latvijas teritorijā. Visa veida CD un DVD tie būs 6%, USB zibatmiņām - 4%, bet visa veida personālajiem datoriem tie būs divi lati par vienu vienību.

Grozījumi noteiks, ka tukšo datu nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu izgatavotājiem un komersantiem, kas Latvijā ieved šīs preces, būs pienākums nesēja atlīdzību administrējošajai organizācijai sniegt informāciju par minēto preču pirmo pārdošanas cenu Latvijā.

Iekasētās atlīdzības sadalījums pa autortiesību un blakustiesību subjektu grupām tiks noteikts par visiem preču veidiem kopā, nevis vairākās grupās, kā tas ir patlaban. Autoriem atlīdzība paredzēta 38,66% apmērā, izpildītājiem - 30,67%, fonogrammu producentiem - 24%, bet filmu producentiem - 6,67%.

Ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumā noteikto termiņu, grozījumiem noteikumos "Par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību" jāstājas spēkā jau šā gada novembrī.

Kultūras ministrija uzskata, ka nesēju atlīdzības noteikumu projektā paredzētā atlīdzība ir samērīga un atbilst sabiedrības interesēm. Ministrija ir aprēķinājusi, ka 2011.gadā katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji ir samaksājis vienu santīmu mēnesī, savukārt vairāki tūkstoši Latvijas autoru ir kopumā saņēmuši datu nesēju atlīdzībā iekasētos 160 000 latu.

Ministrija uzsver, ka sagatavotais nesēju atlīdzības noteikumu projekts ir vērsts uz visu interešu līdzsvarošanu.

Nesēja atlīdzība saskaņā ar Autortiesību likuma 34. pantu ir jāmaksā par likumīgi iegūto darbu kopēšanu personiskai lietošanai. Likumā ir noteikts, ka atļauta vienas šādas kopijas izgatavošana. Nesēja atlīdzība nav paredzēta autordarbu pirātisma radīto zaudējumu kompensēšanai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: