Līdz 15. novembrim Pārventas bibliotēkā izstādē „Kurzemes pērļu darbi” ir apskatāmi Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas „Liepava” meistaru darbi - Kurzemes vainagi, jostas, aproces, rotas un somiņas.

Tautas lietišķās mākslas studijas „Liepava” meistares Anna Rozenberga, Antra Kukuka, Aisma Demme, Edīte Dūčmane, Aina Dzirīte, Ilona Volkova, Ilze Škuberte, Inga Dzirīte, kopumā 14 autores izstādē „Kurzemes pērļu darbi” demonstrē 68 darbus. Izstādē skatāmi gan tradicionāli izstrādājumi ar pērļu rotājumiem - cimdi, zeķes, aproces, jostas, vainagi, gan laikmetīgi darinājumi - somiņas, apkakles, galvas jostas.

 

„Studijas meistares pamatā nodarbojas ar tekstila amatniecības izkopšanu, kas tradicionālajā izpratnē ir aušana un rokdarbi, meistaru uzmanības lokā vienmēr ir tautas tērpa un vienkāršā ikdienas tērpa detaļu pētniecība, kā arī austo un šūto interjera un sadzīves priekšmetu studēšana,” stāsta studijas vadītāja Smaida Rubeze, piebilstot, ka, studējot Kurzemes tradicionālās apģērba tekstīlijas, meistares vienmēr saista atšķirīgās tehnikas, materiāli un rotāšanas principi, šajā gadījumā pērles, kuru izmantošana apģērba un detaļu rotāšanai ir īpaši raksturīga tieši Kurzemē.

 

Tautas lietišķās mākslas studijas „Liepava” dalībniecēm ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar ventspilniekiem, tāpēc tas, ka izstāde iekārtota Ventspilī, ir likumsakarīgi. Savukārt Pārventas bibliotēkā tādēļ, ka viesojoties šeit, bibliotēkas darbinieki uzaicināja studijas meistares iekārtot miniatūrdarbu izstādi. „Pārventas bibliotēkā ir labi izstāžu stendi, kas atvieglo ekspozīcijas izkārtošanu, nepakļaujot riskam eksponātus,” savu izvēli pamato Smaida Rubeze.

 

Izstādes noslēgumā – 15. novembrī plkst. 18.00 visi interesenti aicināti uz tikšanos ar studijas „Liepava” meistarēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: