Šodien izplatītā Ventspils pilsētas domes vēstulē teikts, ka nepilnīgi un nepareizi interpretējot normatīvo aktu normas, ministra Edmunda Sprūdža izteikumi plašsaziņas līdzekļos rada sabiedrībai nepatiesu un maldīgu priekšstatu.

«2012. gada 12. oktobrī Ventspils pilsētas domē tika saņemts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E. Sprūdža pieprasījums Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam A. Lembergam trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumus par pieprasījumā norādītajiem Ventspils pilsētas domes pieņemtajiem lēmumiem.

 

2012. gada 15. oktobrī ministrs E. Sprūdžs vairākiem plašsaziņas līdzekļiem paziņoja, citēju: “Varbūtība, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") tiks atlaists, ir 100%.

 

Šādu viedokli ministrs E. Sprūdžs ir sniedzis pirms A. Lemberga paskaidrojumu saņemšanas un to izvērtēšanas, kas faktiski norāda uz to, ka ministrs lēmumu jau ir pieņēmis un paskaidrojumu pieprasīšana ir tikai formāla.

 

Uzskatām, ka ministrs E. Sprūdžs acīmredzot nav iepazinies ar likumā “Par pašvaldībām” noteikto kārtību, kādā no amata tiek atbrīvots domes priekšsēdētājs. Attiecīgi saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 65. panta trešo daļu priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes deputātu kopskaita.

 

Savukārt likuma „Par pašvaldībām” 93. panta pirmā daļa nosaka, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.

 

Šā panta trešā daļa nosaka, ka domes priekšsēdētājam 30 dienu laikā pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma publicēšanas ir tiesības griezties tiesā ar iesniegumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma atcelšanu. Tikai tad, ja domes priekšsēdētājs nav izmantojis šīs tiesības, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

 

Ņemot vērā iepriekš minēto, ministram E. Sprūdžam nav tiesību atlaist Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju A. Lembergu, bet pēc tam, kad ir saņemts domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ir tiesības ar motivētu rīkojumu atstādināt domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas.

 

Nepilnīgi un nepareizi interpretējot normatīvo aktu normas, ministra E. Sprūdža izteikumi plašsaziņas līdzekļos rada sabiedrībai nepatiesu un maldīgu priekšstatu.

 

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Lembergs jau šobrīd, kriminālprocesā noteiktā drošības līdzekļa ietvaros, ir atstādināts no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, līdz ar to ministra E. Sprūdža izdots rīkojums nesasniegtu tā izdošanas mērķi un būtu vērtējams kā populistisks.»

 

Foto: foto.lu.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: