Šobrīd pie Usmas luterāņu baznīcas piestumta ķerra ar javu, turpat atrodas ķelle un akmeņi, ko izmanto dievnama ārsienu apdarei un siltināšanai.

Usmas baznīcas pieminēšana daudziem atsauc atmiņā trīs priežu akciju. 1999. gadā Harina Brūklene (toreiz Kreislere), kas ir šīs sakrālās ēkas celtniecības iniciatore, aicināja usmeniekus un citus labas gribas ļaudis ziedot būvniecībai trīs priedes. Tie, kas varēja, atvēlēja vairāk koku, Harinas ierosinājumam atsaucās 43 saimniecības.

Būdama dziļi ticīgs cilvēks, vietējas draudzes dibinātāja ar brāļiem un māsām lūdzās, lai Dievs paver ceļu un svētī viņas nodomu uzcelt baznīcu. Darbs uzsākts 1997. gadā, 2000. gada 6. augustā vēl neuzbūvētā dievnama vietā notika draudzes priekšnieces Harinas un viņas līgavaiņa mācītāja Uģa Brūklenes laulības.

Turpmāk par baznīcas celšanu viņi lūdzās kopā, kopā uzrunāja cilvēkus, kas varētu ziedot laiku, naudu vai materiālus ēkas būvniecībai. Malā nepalika arī citi draudzes locekļi, un tā lēni – soli pa solītim – dievnams pletās plašumā un augstumā, līdz 2007. gada 14. oktobrī notika baznīcas iesvētīšana.

Pēc tam usmenieki apzaļumoja dievnama apkārtni, siltināja un apšuva balkona ārsienu un uzstādīja baznīcas tornī krustu, bet šobrīd meistars Arkādijs siltina un nostiprina pamatus ar laukakmeņiem. Tie ar laipnu Veckušķu mājas saimnieces atļauju atvesti no Ugāles pagasta. «Meistars Arkādijs tos uz vietas skaldīja, jo akmeņi pēc lieluma bija ļoti dažādi. Arī tagad viņš katru akmeni vairākas reizes apgroza rokās, līdz ir skaidrība, kurā vietā tas ieguls,» saka draudzes locekle Aīda Visocka.

Pēc viņas teiktā, pamatus vajadzēja siltināt pirms diviem gadiem, bet ar dievpalīgu tie izturējuši visu šo laiku. Vēl viens steidzams darbs, ko nevar atlikt, ir pamatu metāla karnīzes nostiprināšana, tāpēc jāiegādājas skārds, vēl vajadzīgas flīzes grīdas apdarei. Jāsamaksā arī meistaram, tāpēc usmenieki lūdz palīdzību.

«Augusta sākumā, kad baznīcā notika Harinas un Uģa laulības desmitgadei veltīts dievkalpojums, cilvēki saziedoja 360 latu, bet šobrīd iesākto darbu pabeigšanai mums nepieciešami 550 lati. Priecāsimies un aizlūgsim par visiem, kas atbalstīs dievnama labiekārtošanas darbus.

Šī ir vieta, kur pienesam godu Dievam, tāpēc vēlamies visu sakārtot tā, lai baznīca turas ilgi un droši,» teic draudzes priekšniece Elena Jurgena. Vaicāta, vai pēc uzskaitīto darbu pabeigšanas Rīga būs gatava, Elana smaidot saka: «Nē! Pēc tam logiem būs vajadzīgas aplodas, būs jāsiltina ārsiena, jāapstrādā nesošas sienas, lai tās ir ugunsdrošas, un jāizgatavo soli.»

Turpināsim iesākto kopā!

Usmas evaņģēliski luteriskā draudze

Swedbank

Reģistrācijas numurs 90000316569

Konta numurs LV52HABA000140J062715

Ar norādi – baznīcas pamatiem

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: