Šovasar mūsdienu ritma mūzikas meistarklasēs ir lielākais dalībnieku skaits – 56 – piecu gadu laikā, kopš Ventspils Mūzikas vidusskola tās organizē.

Sastāvs ir vecuma un pieredzes ziņā ļoti dažāds – no mūzikas vidusskolu audzēkņiem un augstskolu studentiem līdz profesionāliem mūziķiem un pedagogiem. Lielākoties pārstāvēta Ventspils un Kurzemes reģions, bet ir arī rīdzinieki. Vai tas saistīts ar lielāku interesi par džeza mūziku, vai īpaši spožo pasniedzēju sastāvu? Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis sliecas domāt, ka Ventspils Groove kļuvis atpazīstamāks.

Tradicionāli meistarklašu dalībnieki papildina savas zināšanas pie pazīstamiem Latvijas mūziķiem – šoreiz tie ir Kaspars Grigalis, Staņislavs Judins, Artūrs Kutepovs, Inga Bērziņa, Madars Kalniņš –, kā arī ārzemju pedagogiem: no Slovākijas/Nīderlandes (Vlado jeb Vladimira Spisiaka), Dānijas (Bo Stīva), Argentīnas/Nīderlandes (Luisa Rubena Diaza) un ASV (Džoja Bleika).

Viesmākslinieki uzsver meistarklašu dalībnieku atvērtību un lielo ieinteresētību, savukārt Grigalis sajūsmināts par milzīgo atdevi, ar kādu strādā paši pedagogi. Visvairāk klausītāju, kā vienmēr, ir džeza vokālajā meistarklasē – 22. Ritma mūzikas mekas Berklija koledžas profesors Džojs Bleiks atzīst, ka viņam interesanti šeit strādāt tādēļ, ka Austrumeiropas reģions ir brīvs no Rietumu, toskait Amerikas, standartiem mūzikā, šeit ir daudz svaiguma.

Dāņu basģitārists Bo Stīvs, kurš savulaik ierakstījis disku kopā ar leģendāro Mailsu Deivisu un pie kura Dānijā mācās mūsu Mūzikas vidusskolas absolvents Toms Timofejevs, dalās savā mūziķa pieredzē ar pieciem Latvijas jauniešiem. Savukārt Amsterdamā strādājošais slovāks Vladimirs Spisiaks sajūsminās par to, ka tādā mazā pilsētā notiek tik augsta līmeņa pasākums. Argentīniešu bundzinieks Diazs savā karjerā iepazinis tik dažādas kultūras, spēlējis ar tik daudziem mūziķiem visā pasaulē, ka labprāt gatavs dalīties pieredzē un mūzikas mīlestībā ar jaunajiem censoņiem. 

Šo meistarklašu īpatnība ir tā, ka vienlaikus tas ir arī festivāls, kurā netrūkst jam session (improvizēšanas sesija) un ko parasti noslēdz vairāki koncerti. Tādi paredzēti arī šoreiz: piektdienas vakarā – viens un sestdien – divi, visi Rātslaukumā. Būs iespēja dzirdēt gan meistarklašu pasniedzējus un dalībniekus, gan citus augstas raudzes džeza profesionāļus.

Foto paraksts: Bundzinieks, perkusionists Luiss Rubens Diazs saprot, ka audzēkņiem var būt interesants ar to vien, ka ir no citas pasaules malas – Argentīnas.

Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: