Vakar Doma baznīcā notiks jaunā Rīgas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča ordinācijas Svētā Mise.

Ordinācijas pasākumus translēja gan LTV1, gan Polijas televīzija Polonia, ļaujot par Rīgā notiekošo uzzināt visā pasaulē. Tam, ka arhibīskapa konsekrācijas svinības nenotika kādā no konfesijas galvenajām baznīcām, bet luterāņu dievnamā ir gan vēsturisks, gan tehnisks pamatojums, teikts portālā www.katedrale.lv.

Svētā Jēkaba katedrāle esot par mazu, tāpēc nācies meklēt plašākas telpas. Izvēle par labu Doma baznīcai bijusi arī tādēļ, ka līdz reformācijai tā vienojusi visus latviešus un dievnamā atrodas Latvijas pirmā apustuļa un bīskapa Svētā Meinarda kaps un baptistērijs no Ikšķiles, kur notikusi pirmā latviešu kristīšana. Svēto Misi vadīja kardināls Jānis Pujats, piedaloties Svētā Krēsla pārstāvim Apustuliskajam nuncijam Latvijā arhibīskapam Luidži Bonacci, Latvijas un kaimiņvalstu bīskapiem.

Jaunā Romas katoļu Baznīcas bīskapa Zbigņeva Stankeviča ingress jeb oficiāla ieiešana Jēkaba katedrālē, kad Rīgas arhidiecēzes bīskapi solīs viņam paklausību, notiks 21. augustā plkst. 11 Svētā Jēkaba katedrālē. Benedikts XVI, izvēloties priesteri Zbigņevu Stankeviču par jauno Rīgas arhibīskapu metropolītu, apliecina to, ka bīskaps vada ne tikai viņam uzticēto bīskapiju, bet arī ir priekšstāvis Metropolijai jeb Baznīcas provincei, ko veido vairākas bīskapijas.

Rīgas Metropolijā, kas dibināta ar pāvesta Pija XI 1938. gada 8. maija bullu Plurimum Sane, ir četras bīskapijas – Rīgas arhibīskapija, Liepājas bīskapija, Rēzeknes–Aglonas bīskapija un Jelgavas bīskapija.

Zbigņevs Stankevičs dzimis 1955. gadā Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. Pēc studijām Rīgas Politehniskajā institūtā vairākus gadus strādājis inženiera specialitātē. Atsaucoties Dieva aicinājumam uz priesterību, ieguvis teoloģijas maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā, saņēmis priestera svētības, 1996. gadā sāka kalpot kā vikārs Rīgas Sv. Franciska draudzē.

Kalpojis arī kā Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs un Jēkaba katedrāles vikārs. 2008. gadā iegūts teoloģijas doktora grāds Laterāna pontifikālajā universitātē Romā. Profesors Zbigņevs Stankevičs ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta docētājs, kopš 2008. gada – arī institūta direktors.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: