Sv. Nikolaja Ventspils pareizticīgo baznīcā, piedaloties Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam un Viņa Eminencei Visaugstisvētītajam Rīgas un visas Latvijas Metropolītam Aleksandram, norisinājās zvanu iesvētīšana.

Apskati foto!

Pasākumā iesvētīja 9 zvanus, kuri baznīcai uzdāvināti 2011. gada 4. septembrī, kad Ventspilī svinēja pilsētā vienīgās pareizticīgo baznīcas 110 gadu jubileju. Zvani atvesti no Ukrainas, tos baznīcai uzdāvināja AS Baltic Coal termināla Doņeckas akcionāri. Vieglākais no zvaniem sver 3 kg, smagākais – 850 kg.

Kad iesvētītais zvans sāk skanēt, tad baznīca iegūst ne tikai savu ārējo, bet arī iekšējo balsi. Baznīcas zvans ir saistīts ar pareizticīga kristieša dzīvi visā viņa zemes dzīves laikā. Zvana skaņas pavada cilvēku viņa dzīves nozīmīgākajos brīžos – pēc laulību Sakramenta un tad, kad izvadām cilvēku viņa pēdējā dzīves ceļā.

Zvani baznīcā parādījās jau tālā senatnē. To pielietošanai bieži vien bija sabiedrisks raksturs. Ar zvana skaņu palīdzību vēstīja par bīstamiem atgadījumiem – brīdināja par ugunsgrēkiem un ūdensplūdiem, zvanīja negaisa laikā un liela sausuma periodos. Ziemā, kad plosījās spēcīgas vētras un puteņi, un ceļus pārklāja bieza sniega kārta, zvanu skaņas ceļiniekiem vēstīja par apdzīvotas vietas tuvumu, palīdzēja nenomaldīties.

Lai iemācītos pareizi zvanīt, cilvēki speciāli mācījās. Šiem cilvēkiem bija jābūt muzikālajai dzirdei – tā bija obligāta prasība ikvienam, kurš vēlējās apgūt šo prasmi.

Pats lielākais zvans pasaulē, kura svars ir 72 tonnas, ir izgatavots pavisam nesen Sankt-Pēterburgā Maskavas Trijādības-Sergija Lavrai, to dēvē par „Zvanu-Caru” kādreizējā zvana ar tādu pašu nosaukumu piemiņai. Otrs lielākais zvans Lavras zvanu tornī ir par desmit tonnām vieglāks (apmēram 62-65 tonnas).

Pēdējo reizi zvani Ventspilī tika iesvētīti pirms 111 gadiem, iesvētot pašu pareizticīgo dievnamu. Pirmā pasaules kara laikā zvanus evakuēja uz Krieviju, vēlāk Ventspilī tie vairs neatgriezās. Ukraiņu mecenāti tāpat parūpējušies par Ventspils pareizticīgās baznīcas četru mazo kupolu apzeltīšanu. Tie pagaidām vēl nav uzstādīti. Piektais kupols vēl ir jāizveido.

Šodien senatnīgais Sv. Nikolaja Ventspils pareizticīgo dievnams tiek restaurēts par ziedotāju līdzekļiem. Ir apzeltīts tā centrālais kupols, tiks apzeltīti arī mazie kupoli un zvanu toni vainagojošais kupols.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: