Piektdien "Latvijas Pasts" organizē pirmās dienas zīmogošanu un prezentāciju jaunākajai pastmarkai sērijā "Latvijas ostas" Ventspils Prāmju terminālī, Dārzu ielā 6, no plkst. 9 līdz 18.

Pastmarkas prezentācija ar Latvijas Pasta un Ventspils brīvostas pārstāvju piedalīšanos plānota plkst. 13.

Pastmarka un pirmās dienas aploksne atspoguļo Ventspils brīvostu no tai raksturīgākajiem skatupunktiem, kas parāda ostas harmonisko iekļaušanos pilsētvidē.

Sērijas "Latvijas ostas" mākslinieka Ģirta Grīvas veidotās pastmarkas "Ventspils brīvosta" nominālvērtība ir Ls 0,35, un tā atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanai Latvijas Republikas teritorijā. Pastmarkas tirāža ir 500 000 eksemplāru.

Uz jaunās pastmarkas redzama Ventspils Ostas ielas promenāde, kur rūpnieciskā ostas ikdiena sadzīvo ar tēlnieciskiem pilsētvides objektiem. Savukārt pirmās dienas aploksne parāda ostas industriālo darbību, bet speciālajā zīmogā iekļauts Ventspils brīvostas logo.

2013. gadā apritēs 750 gadu, kopš Ventspils osta pirmoreiz minēta rakstos. Mūsdienās Ventspils brīvosta spēj pieņemt lielākos kuģus, kādi var ienākt Baltijas jūrā, nodrošinot maksimālo dziļumu 17 metru un maksimālo iegrimi līdz 15 metriem. Ventspils ir vistālāk Baltijas jūrā uz ziemeļiem esošā neaizsalstošā osta, un tas nozīmē ostas nepārtrauktu darbību arī ziemā.

Patlaban Ventspils ostā strādā 21 kuģu aģentūra un kravu apkalpošana var notikt 11 termināļos. 2011. gadā 51% tajā pārkrauto kravu bija naftas produkti un 22% – akmeņogles, pieaugot arī Ro-Ro kravu apjomam. Šobrīd trīs regulāras prāmju līnijas savieno Ventspils ostu ar Zviedriju, Vāciju un Krieviju. 2012. gada pirmajos četros mēnešos Ventspils brīvostas kravu apgrozījums palielinājies par 21%, izvirzot Ventspili par otru lielāko ostu pēc kravu apgrozījuma Baltijas valstīs. Ietekmīgā britu laikraksta "Financial Times" ekspertu grupa  Ventspils brīvostu novērtējusi kā 2010./2011.gada piekto labāko ostas zonu visā pasaulē.

"Latvijas Pasts" pastmarku sēriju "Latvijas ostas"  turpmākajos gados plāno papildināt ar vēl jaunām pastmarkām. Šīs ir pirmās Latvijas Pasta izdotās pastmarkas, kas veltītas konkrētu Latvijas ostu darbībai, tāpēc jaunā sērija ir īpaši populāra filatēlistu un citu interesentu vidū. Pirmā šīs sērijas pastmarka "Rīgas brīvosta" tika izdota 2011. gadā.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 6. jūnijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: