28. aprīlī no plkst. 13 līdz plkst. 16. Ventspils ostā būs iespējams apskatīt vairākus karakuģus, kas piedalās Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kopējās mācības „HOD OPS LVA”.

Pirmie karakuģi ostā ieradās jau piektdienas pirmajā pusē. 

Mācības no 13. līdz 29. aprīlim notiek Irbes jūras šaurumā, bet to galvenais uzdevums ir pilnveidot abu vienību iemaņas mīnu iznīcināšanas operācijās, kā arī iznīcināt no Pirmā un Otrā Pasaules kara laika palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus. Tā tiek uzlabota kuģošanas drošība Baltijas jūrā, jo divu karu laikā jūras šaurumā izliktas aptuveni 16 tūkstoši jūras mīnas.

Mācībās piedalās astoņi kuģi. BALTRON sastāvā tajās piedalīsies Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Virsaitis” un „Tālivaldis”, kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģis „Krusis”. Savukārt SNMCMG1 mācībās pārstāvēs Norvēģijas Jūras spēku kuģis „Valkyrien” un „Alta”, Beļģijas Jūras spēku kuģis „Primula”, Nīderlandes Jūras spēku kuģis „Sciedam” un Vācijas Jūras spēku kuģis „Homburg”.

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām Alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Pēc dalībvalstu ielūguma pretmīnu grupa piedalās arī šo valstu rīkotajās mācībās. Pirms dalības mācībās „HOD OPS LVA” pretmīnu grupa piedalījās militārajās mācībās ‘Cold Responce 2012” Norvēģijas teritoriālajos ūdeņos.

Arī vairāki Latvijas Jūras spēku flotiles kuģi ir bijuši iekļauti NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupā. 2006.gadā šīs grupas sastāvā tika iekļauts kuģis „Namejs”, 2008.gadā – „Imanta”, bet 2009.gadā tās sastāvā darbojās kuģis „Tālivaldis”.

Mīnu iznīcināšanas operācijas Latvijas teritoriālajos ūdeņos tiek veiktas kopš 1996.gada. Vienas no pēdējām lielākajām mācībām notika pērn – „Open Spirit 2011”, bet 2009.gadā – „MCOPLAT 2009”.

Brīvostas pārvaldes foto

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: