Šodien Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas un SIA „Vindbūvserviss” vadība parakstīja būvdarbu līgumu par slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļas rekonstrukciju.

Līgumu slimnīcas jaunā korpusa konferenču zālē parakstīja Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece un SIA „Vindbūvserviss” vadītājs Ingars Pazņikovs.

 

Rekonstrukcijas rezultātā, jau šā gada rudenī Intensīvās terapijas nodaļa iegūs jaunas, mūsdienu prasībām atbilstošas telpas. Nodaļā notiks ievērojamas pārmaiņas. Tā tiks paplašināta uz Inženieru ielas pusi piebūvējot papildus telpas pirmā stāva apjomā.

Kā paplašināšanās nepieciešamību skaidro slimnīcas vadītāja Egija Siliniece, mūsdienās reanimācijas pasākumu veikšanai, glābjot cilvēku dzīvības, tiek iesaistītas daudz medicīnas tehnoloģijas un dažādas iekārtas, tādēļ ir nepieciešamas daudz plašākas telpas. Mainīsies arī telpu konfigurācija – ja šobrīd ir vairākas palātas, tad pēc rekonstrukcijas būs viena plaša intensīvās terapijas zāle ar sešām gultas vietām, kur visi pacienti ar mūsdienīgu monitorēšanas sistēmu tiks novēroti vienuviet. Atsevišķi būs arī reanimācijas zāle, kur pacientiem tiks veikti reanimācijas pasākumi. Tā kā personālam ir nemitīgi jābūt pacientu tuvumā, ir izplānots gan pārredzams māsu postenis, gan ārstu istaba.

Nodaļa iegūs arī jaunu medicīnisko aprīkojumu. Tai skaitā par Ventspils domes piešķirto finansējumu ir iegādāta jauna monitorsistēma, ar kuras palīdzībumediķi uz monitora var novērot pacienta kardiogrammu, asinsspiedienu, pulsu, ķermeņa temperatūru, skābekļa piesātinājumu asinīs un citus rādītājus. Tiklīdz kāds rādītājs pasliktinās, atskan trauksme. Arī vecās monitorsistēmas iekārtas joprojām ir labā stāvoklī, tās pēc tam tiks izvietotas ķirurģijas, traumatoloģijas, ginekoloģijas un citās nodaļās pēcoperāciju pacientu novērošanai.

Par pašvaldības finansējumu Intensīvās terapijas nodaļai iegādātas arī funkcionālās reanimācijas gultas un mākslīgās plaušu ventilācijas iekārta. Jaunā iekārta cilvēkam ir daudz saudzīgāka. Tā ir gudrāka un saprot, cik cilvēks pats var paelpot, un piepalīdz tikai tik lielā mērā, cik viņam pietrūkst normālai elpošanai. Iekārtai ir dažādas papildus iespējas, piemēram, pievienojot medikamentus, pacients var saņemt ārstniecisku inhalāciju, var arī padot mitrinātu gaisu un regulēt skābekļa koncentrāciju.

Vienlaicīgi šī projekta ietvaros pie slimnīcas Uzņemšanas nodaļas tiks izveidota pacientu novērošanas palātu ar trim gultas vietām. Tas tādēļ, ka Uzņemšanas nodaļā nereti nonāk arī tādi pacienti, kuriem nav nepieciešama diennakts uzraudzība. Piemēram, slimnīcā ar veselības saasinājumu nonāk hroniski pacienti, kuriem slimnīcā palīdzības saņemšanai nepieciešams atrasties vien četras līdz sešas stundas, un pēc tam viņi var doties mājās. Ja konstatēs, ka pacientam ir nepieciešama ilgstošāka uzturēšanās slimnīcā, viņu no novērošanas palātas pārvedīs uz nodaļu.

Projekta īstenošanas rezultātā ieguvēja būs arī Bērnu nodaļa, kas šobrīd ar pārējo slimnīcas daļu ir savienota caur reanimācijas nodaļu. Lai mazo pacientu no Bērnu nodaļas aizvestu, piemēram, uz datortomogrāfijas izmeklējumu, ir jāiet vai nu pa ārpusi, vai caur reanimācijas nodaļu, kas nav pareizi. Projekta ietvaros tiks izveidots koridors, kas savienos Bērnu nodaļu ar pārējo slimnīcu, tostarp Uzņemšanas nodaļu un jauno korpusu.

Līdz ar šīs nodaļas rekonstrukciju sāksies Ventspils slimnīcas atjaunošanas otrais aplis, jo pirms 15 gadiem uzsākot nodaļu rekonstrukciju, kā pirmā tika atjaunota tieši Intensīvās terapijas nodaļa. Nodaļas rekonstrukcijas īstenošana daļēji tiks segta no Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma, jo iepriekšējos plānotos rekonstrukcijas darbus izdevies veikt par mazākām izmaksām, ieekonomējot līdzekļus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: