Saeima ceturtdien, 28. martā noraidīja vairākus Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosinātus likumu grozījumus, kas paredzēja arī budžeta ienākumu palielināšanu.

Vienlaikus koalīcijas pārstāvji skaidroja, ka pie atsevišķu ZZS rosinājumu īstenošanas valdība jau strādā.

Grozījumus bija iesnieguši opozīcijas deputāti, ZZS politiķi Armands Krauze, Dana Reizniece-Ozola, Viktors Valainis, Anda Čakša, Jānis Vucāns un Uldis Augulis.

Bijusī finanšu ministre, Saeimas deputāte Reizniece-Ozola iepriekš norādīja, ka ZZS piedāvā reālus un īstenojamus pasākumus līdzekļu atrašanai, aicinot veikt grozījumus vairākos likumos. Ar šīm izmaiņām bija paredzēts rast līdzekļus arī plānotajai pedagogu atalgojuma palielināšanai.

Pedagogu atalgojuma palielinājumam nepieciešamajiem deviņiem miljoniem eiro ZZS finansējumu rosināja gūt no vairākiem avotiem. Atgriezeniskais efekts no sociālās apdrošināšanas iemaksām būs 3,16 miljoni eiro un samaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) - 710 000 eiro, skaidroja Reizniece-Ozola.

Trūkstošo finansējumu 5,13 miljonus eiro bija iecerēts nodrošināt ar vairākiem soļiem. Likumā bija iecerēts paredzēt grāmatvežu licencēšanu saistībā ar "Moneyval" prasību ieviešanu, kas nodrošinātu 1,5 miljonu ienākumus pedagogu darba samaksai. Tāpat līdzekļus bija paredzēts iegūt, diplomātiskajām pārstāvniecībām noņemot atlaides attiecībā uz tabakas akcīzi.

Līdzekļu iegūšanai bija piedāvāts veikt arī ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumus, tajā skaitā riepu apsaimniekošanā, kā arī mainot smēķēšanas šķidrumu akcīzes likmju sistēmu.

Vaicāti, kāpēc ar šo piedāvājumu nevarēja nākt klajā ZZS vadītā valdība, Reizniece-Ozola un Valainis skaidroja, ka to nevarēja veikt tā brīža tehniskā valdība, jo tai neesot bijušas tiesības sniegt jaunas iniciatīvas, kas palielina izdevumus.

Reizniece-Ozola iepriekš arī norādīja, ka ZZS "grib nākt valdībai palīgā", un pauda cerību, ka ZZS piedāvājumi netiks automātiski noraidīti.

Jau vēstīts, ka līdzekļus pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildei valdības un Saeimas pārstāvji sola atrast līdz maija vidum, pēc tam grozot 2019. gada budžetu, tādējādi 1. septembrī nodrošinot pedagogu algu pieaugumu.

Pedagogu pārstāvji informēti, ka algām jau tagad no nepieciešamajiem aptuveni deviņiem miljoniem eiro ir atrasti 1,7 miljoni eiro. Atlikušo naudu tiek piedāvāts meklēt kopīgā sadarbībā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga iepriekš skaidroja, ka valdības nostāja, nepildot iepriekš apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, spiež skolotājus doties ielās.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -2
    Elviss22 29.03.2019, 12:00:44

    Tā Reizniece - Ozola lai labāk paklusē, visas problēmas ar naudas lietām valstī ir viņas nopelns. Ko neekonomēja tad,kad pati bija pie teikšanas, bet cenšas to darīt tagad, tad tērēja uz urrrā.

  • -4
    Latvija pāri visām! 29.03.2019, 12:48:50

    Tipisks populisms, zinot, ka šo idejas tāpat neatbalstīs, bet ZZS savā laikā, esot pie varas, neko nedarīja lai tās īstenotu.

  • 0
    Aleksandrs D 29.03.2019, 16:42:06

    Šis ir labs-sanāk, ka grāmatveži jāsertificē, lai budžets iegūtu papildus naudu! Ķēmi gatavie!

  • -5
    Latvija pāri visām! 29.03.2019, 18:00:38

    Tā to naudu šeit taisa - vnk izdomā papildus apgrūtinājumu un iekasē.
    Labi ka šos neatbalstīja, lai gan to izdarīja vien tāpēc ka šie Aiviņa cilvēciņi.
    Būtu ideju izspiedis kāds pozicinārs un pēc kāda gada, kad šie apjēguši ka var nesodīti čakarēt, kas zina - aizietu uz urrā.

  • 0
    krustmateflorence 30.03.2019, 11:56:40

    Pa invalīdiem un pensionāriem vispār valsts jau labu laiku nedomā,puse veco ļaužu izdzīvo no maizes un ūdens viens,pilnīgs bardaks valda Latvijā.

  • 0
    Frīdis 11.04.2019, 22:42:45

    Ph. slimajiem Viņķele sola veltīt īpašu uzmanību. Ta ka nekreņķējies Florentīn, desa ar sanāks pie maizes.

  • -1
    Frīdis 11.04.2019, 22:45:52

    ZZS lej kārtējo ūdeni . Daudzi no ši ZZS patiesībā ir pelnījuši vietu aiz restēm !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: