Šā gada 2. aprīlī tiks pabeigta Interreg V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu programmas 2014–2020 projekta Nr. LLI-1 Apvienotais kompetences centrs viedai veco ļaužu aprūpes sociālo pakalpojumu attīstībai, kas tika uzsākts 2017. gada aprīlī, īstenošana.

Projekta galvenais mērķis – iesaistīt aktīvā sabiedriskajā dzīvē seniorus ar kustību traucējumiem, sniedzot iespēju dzīvot neatkarīgu dzīvi, tādējādi nenonākot aprūpes iestādēs, sniedzot drošības izjūtu gan pašiem senioriem, gan viņu piederīgajiem.

Projekta īstenošanā sadarbojas pašvaldības iestāde Ventspils pilsētas Sociālais dienests un pašvaldības iestāde Ventspils Digitālais centrs. Projekts paredz jaunu mūsdienīgu pakalpojumu ieviešanu senioru un personu ar kustību traucējumiem aprūpē, izmantojot sociālo pakalpojumu viedo infrastruktūru. Lai senioriem uzlabotu pieejamību veselības aprūpei, kultūras pasākumiem, publisko iestāžu apmeklējumam u.tml., projekta īstenošanas laikā tika iegādāts mikroautobuss ar pacēlāju. Jau kopš 2018. gada septembra Sociālais dienests ir sniedzis specializētā transporta pakalpojumus pilsētas iedzīvotājiem. Jāpiebilst, ka pakalpojums ir pieejams senioriem vecumā virs 65 gadiem ar kustību traucējumiem.

Otrs pakalpojums, ko projekta realizēšanas laikā ievieš Digitālais centrs, ir viedo sensoru tīkls, ar kura palīdzību seniori var vērsties pēc palīdzības kritiskās vai bīstamās situācijās. Šobrīd sensori, kas atpazīst šādas situācijas, tiek izmēģināti sociālās aprūpes namā Selga – to lietderību izvērtē 55 aprūpes nama iemītnieki, kā arī 4 seniori, kas dzīvo savos mājokļos. Šie paši sensori reaģē uz dūmiem un gāzes smaku. Digitālais centrs notestēja sensoru tīklu, piedāvājot šo pakalpojumu vēl 50 klientiem. Tādējādi iekārtu izmēģinājuši jau vairāk nekā simts ventspilnieku.

Projekta īstenošanas laikā apvienota Latvijas un Lietuvas partneru kompetence, jo galvenais partneris šajā projektā ir Klaipēdas Universitāte. Šī mēneša sākumā Sociālā dienesta un Ventspils Digitālā centra speciālisti apmeklēja 3 dienu apmācību kursus Klaipēdas veco ļaužu sociālās aprūpes namā, kur iepazina senioru sociālās aprūpes viedos pakalpojumus.

Lai varētu izmantot specializēto transportu, jāvēršas pilsētas Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10 vai Talsu ielā 39, vai jāzvana pa tālruni 63601203, 63663002.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Maksis 22.03.2019, 11:39:22

    To sensoru sistēmu piedāvās arī visiem interesentiem? Man arī ir omīte stipri gados, bet vēl ņipra un negrib pamest savu māju ar iekopto dārzu un pārcelties pie bērniem. Domāju, ka šis varētu būt labs risinājums, lai sirds visiem mierīgāka.

  • 0
    Ventspils Digitālais centrs 25.03.2019, 18:18:23

    Lai saņemtu šo pakalpojumu, Jums ar iesniegumu jāvēršas Ventspils Digitālajā centrā. Pēc iesnieguma saņemšanas, tiks izvērtēta klienta atbilstība mērķa grupai un tehniskās iespējas pakalpojumu nodrošināt, ja nepieciešams apmeklējot personu tās dzīvesvietā.

  • -4
    Nah Nahs VI 22.03.2019, 11:57:35

    Labāk būtu padomājuši par bezmaksas eitanāzijas iespējām.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: