Rīgas apgabaltiesā šodien, 1.aprīlī Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā savu debašu runu sāka Lemberga aizstāve Irina Kauke, pēc kuras vārdiem tam būs nepieciešams "daudz laika".

Debašu runā Kauke līdz pirmajam sēdes pārtraukumam analizēja kādreizējā Lemberga advokāta Ginta Laiviņa-Laivenieka nozīmi šajā lietā. Advokāte vairākkārt pauda uzskatu, ka patlaban apsūdzētā statusā esošā Laiviņa-Laivenieka pratināšana Lemberga lietā ir bijusi pretlikumīga. Aizstāvībai esot pamats uzskatīt, ka Laiviņa-Laivenieka liecības un viņa kā aizdomās turētā un apsūdzētā nopratināšanas protokoli ir nepieļaujami pierādījumi Lemberga lietā.

Kauke akcentēja, ka starp Laiviņu-Laivenieku un Lembergu tika nodibinātas attiecības kā starp advokātu un klientu. Starp abiem tika noslēgta vienošanās par juridisku pakalpojumu sniegšanu sakarā ar tiesībsargājošo iestāžu veiktajām pārbaudēm un pārstāvību valsts iestādēs. Likums paredz, ka advokāts nevar izpaust ziņas, kas viņam kļuva zināmas sakarā ar viņa profesionālo pienākumu pildīšanu.

Advokāte akcentēja, ka advokātam tika piešķirta imunitāte, "kuru var noņemt tikai ar spriedumu". Līdz šodienai spriedums par Laiviņam-Laiveniekam izvirzītajām apsūdzībām nav pieņemts un viņa lieta joprojām atrodas Ģenerālprokuratūrā prokurora Jura Jurisa lietvedībā. "Lai konstatētu, ka Laiviņš-Laivenieks veicis nelikumīgas darbības, ir nepieciešams tiesas spriedums. Tāds patlaban nepastāv. Viņam tika uzrādīta apsūdzība par nelikumīgām darbībām, līdz ar to patlaban pastāv tikai prokuratūras pieņēmums par to, ka viņš izdarījis noziegumu," norādīja advokāte.

Kauke atgādināja, ka jau pirms vairākiem gadiem tiesa noraidījusi aizstāvības lūgumus nepratināt Laiviņu-Laivenieku. Tiesa neesot pamatojusi savu viedokli, un kādreizējais Lemberga advokāts tika nopratināts kā apsūdzības liecinieks.

"Nepieciešams norādīt, ka Latvijā advokātu un un klientu attiecību konfidencialitāte ir jāievēro, kas Lemberga gadījumā ignorēts. Advokātam ir pienākums neizpaust ziņas, kas nonākušas viņa rīcībā no klienta puses. Likums paredz, ka advokātu nav atļauts nopratināt kā liecinieku par faktiem, kas kļuvuši zināmi, sniedzot juridisku palīdzību. Šajā gadījumā ir pārkāpta klienta un advokāta attiecību konfidencialitāte. Lembergs viņam devis konfidenciālas instrukcijas, paļaujoties, ka valsts ievēro likumus. Visas Laiviņa-Laivenieka fiksētās liecības, piemēram, apsūdzētā nopratināšanas protokols un viņam izņemtie dokumenti, ir uzskatāmi par nepieļaujamiem pierādījumiem Lemberga lietā," uzskata advokāte.

Prokurors Juriss tiesas sēdes pārtraukumā teica, ka jautājums par Laiviņa-Laivenieka lietas tālāko virzību tiks izlemts tikai tad, kad būs spriedums Lemberga lietā. Juriss norādīja, ka Laiviņa-Laivenieka lietas izmeklēšana joprojām esot aktīvajā fāzē un viņa liecības tiekot pārbaudītas.

Kauke tiesas sēdes pārtraukumā neprecizēja, cik daudz lappuses sagatavojusi savai debašu runai, taču apstiprināja, ka viņas uzstāšanās debatēs aizņems "daudz laika".

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -7
    Nah Nahs VI 01.04.2019, 16:41:11

    Lai pasteidzas.Citādi var iestāties noilgums.
    Advokāta lietas iztirzāšana laikam tāpēc,lai novērstu uzmanību no galvenā aizdomās turamā?
    Tur ar nevar vilcināties,citādi...

  • -8
    Ilga S. 01.04.2019, 19:45:28

    Kā tai dziesmā-daudz laika nav vairs,vecais,taisies!

  • -7
    cits kurzemnieks 01.04.2019, 19:46:08

    Šitādus advokātus aiz restēm,kopā ar aizstāvamiem."Stiepj tik gumiju un pūderē smadzenes" tiesai un sabiedrībai.

  • 0
    Spīdola 01.04.2019, 20:15:12

    Cerams, ka visiem veselība kārtībā.

  • -6
    Ilga S. 01.04.2019, 20:21:43

    Jā, tiešām,jānovēl procesa dalībniekiem laba veselība!Sevišķi galvenajam apsūdzētajam un viņa aizstāvju komandai.
    Slimot jau varēs,tikai pēc sprieduma.Olainē.

  • -6
    Pr.Preobraženskis F.F 01.04.2019, 22:03:12

    https://www.imgrumweb.com/post/BkxQj0uHkZ_

  • -6
    Latvija pāri visām! 01.04.2019, 22:30:14

    Neviens advokātu nespiež runāt par klienta noslēpumiem.
    Vai tad nagus būs maukuši?
    Bet ja viņš runā, tad neko darīt.

  • -1
    Zane Līvmane 02.04.2019, 10:44:12

    Zaglim ir jāsēž cietumā, agri vai vēlu!

  • -6
    sranskis 02.04.2019, 16:02:43

    Zane(?) jau sēž?

  • -2
    Lāsma Kalnozola 02.04.2019, 16:53:25

    Advokātes pozīcija skaidra - jo vairāk un haotiskāk runās, jo lielākas iespējas Lembergam ilgāk būt uz brīvām kājām.

  • -3
    cits kurzemnieks 02.04.2019, 19:58:40

    Jo ilgāk (garāk) advokāts "fleitē",jo vairāk apsūdzētais šim ir iedevis naudu.
    Šeit gan likumdevējs varēja padomāt par kriminālatbildības ieviešanu,saucot pie atbildības gan apsūdzētos,gan advokātus par apzināti nepatiesu runāšanu (liecināšanu) tiesā,kā arī izmeklēšanas laikā.Ja tādu likumu pieņemtu,tad lielākā daļa advokātu aizietu no darba,jo šie jau nemuldēt nemāk.Ar ko ta šie divi personāži labāki par lieciniekiem,no kuriem prasa runāt taisnību.(?)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: