Pagājis pirmais remigrācijas reģionālo koordinatoru darbības gads. Pa šo laiku Kurzemē no emigrācijas atgriezušies 185 cilvēki, toskait Ventspilī – 16 cilvēku. Vēl piecas ģimenes plāno atgriezties Ventspilī šogad. Daudzi, kas atgriezušies, atzīst, ka šādu lēmumu pieņēmuši, jo izjutuši skumjas pēc dzimtenes un tuviniekiem.

Pēc remigrācijas koordinatora vērojumiem, tiem, kas atgriežas dzimtenē, ir ļoti svarīgi sajusties pieņemtiem. Madara Eniņa atgriezās Ventspilī pirms vairāk nekā diviem gadiem, nodzīvojot Īrijā septiņus gadus. Pēc savas pieredzes viņa zina, kas sagaida tos, kas atgriežas dzimtenē, un kādas ir atšķirības starp dzīvi tur un šeit. Madara ir dzirdējusi par remigrācijas programmu, taču lēmumu par atgriešanos viņa pieņēmusi pati, nav sazinājusies ar koordinatoriem. Viņa aizbrauca no Latvijas 2009. gadā, kad valstī sākās ekonomiskā krīze un 20 gadus vecā meitene nevarēja atrast šeit darbu. Esot septiņus gadus prombūtnē, Madara paguva apprecēties, pastrādāt sabiedriskās ēdināšanas, tirdzniecības un viesnīcu pakalpojumu jomā, bijusi bezdarbniece, izveidojusi un zaudējusi savu biznesu, nonākusi parādos un kopā ar vīru veselu gadu nostrādājuši vairākās vietās vienlaikus, lai nokārtotu visas savas saistības.

Madara Eniņa atgriezās no emigrācijas pirms vairāk nekā diviem gadiem un cer, ka dzīve vairs neliks viņai atkal pamest mājas un tuviniekus.

Viņa iemācījās dzīvot patstāvīgi un risināt savas problēmas, taču tā arī nespēja pārvarēt skumjas pēc mājām un ģimenes – mammas, vecmāmiņas, brāļa. Sieviete sapratusi, cik ir zaudējusi, atraujoties no tuviniekiem. Ventspilī viņai vajadzēja sākt visu no sākuma. Viņa izšķīrās ar bijušo vīru, saprotot, ka jaunajā dzīvē viņiem nav pa ceļam. Ilgi meklēja sev piemērotu darbu, mainot dažādas vietas, un visbeidzot atrada – kafejnīcā Pakistānas kebabs. Taču arī Īrija sievietes sirdī palikusi ar mīļām atmiņām; tur Madarai ir daudz draugu, kurus viņa apciemos, kad vien būs tāda iespēja. «Īrija kļuva par manām otrām mājām, jo šajā valstī es ieguvu savu pirmo patstāvīgās dzīves pieredzi,» stāsta Madara. Viņa uzskata, ka galvenais izaicinājums tiem, kas atgriezušies, ir atrast darbu ar labu atalgojumu. Atceroties Īriju, Madara skumst pēc tolerantas, labvēlīgas cilvēku attieksmes citam pret citu, kā viņai pietrūkst Latvijā.

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvas, pagājušajā gadā Latvijā uzsākuši darbu pieci reģionālie remigrācijas koordinatori. Remigrācijas pilottprojektos iesaistījās visi Plānošanas reģioni. Kurzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Kristīne Smilga pauda Ventas Balsij galvenos secinājumus un vērojumus, apkopojot pirmā gada darbību.

Koordinatore izcēla piecus pamatatzinumus. Pirmais: jautājums par atgriešanos ir aktuāls daudziem emigrācijā dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotājiem, jo īpaši pirms Lielbritānijas izstāšanās no ES. Otrs: galvenais jautājums, kuru uzdod gan tie, kas atgriežas, gan tuvinieki dzimtenē: vai izdosies? Tādēļ ir svarīgi, lai viņi zinātu, pie kā vērsties neskaidrību gadījumos un kur meklēt palīdzību. Trešais: remigrantiem ir ļoti svarīgi justies pieņemtiem dzimtenē. Tādēļ ir svarīgi nenovērsties no viņiem. Ceturtais: pametot Latviju, emigranti domāja, ka aizbrauc uz visiem laikiem. Tādēļ par pašreizējās situācijas ķīlniekiem kļuvuši bērni, kas dzimuši tālumā un nezina latviešu valodu. Piektais: Latvijā atgriežas cilvēki ar emigrācijā iegūtu pieredzi un zināšanām, kuras viņi ir gatavi izmantot šeit.

2018. gadā Ventspilī atgriezās celtnieki, skolotāji, floristi un citu profesiju pārstāvji, kuri jau sākuši strādāt pilsētas uzņēmumos, stāsta Smilga. Pieļaujams, ka reālais atgriezušos skaitlis ir lielāks par oficiālo, jo remigrācijas koordinatoram ir informācija tikai par tiem, ar kuriem izdevās sazināties, vai kuri paši ar viņu sazinājās. Pēc koordinatora domām, cilvēku, kas atgriezušies, pieredze ir noderīga gan darba devējiem, gan vietējās uzņēmējdarbības vides attīstībai.

Inga (vārdu lūdza mainīt sarunu biedrene) dzīvo Ventspilī jau trešo mēnesi pēc atgriešanās no Anglijas. Drīz viņai pievienosies vīrs. Inga ar vīru nodzīvoja Anglijā divus gadus. Atbraukuši Jāņos ciemos pie radiem, jaunais pāris nolēma atgriezties dzimtenē. Inga nespēja pieņemt dzīvošanas apstākļus Anglijā, radās problēmas ar veselību. Dzīve emigrācijā likusi laulātajam pārskatīt dzīves vērtības. «Agrāk mēs kritizējām dzīvi Latvijā, bet svešumā sapratām, ka bez dzimtenes mēs nevaram dzīvot,» atzinās Inga.

Tāpat kā Madara, arī Inga bilst, ka galvenais, atgriežoties dzimtenē, ir atrast darbu, kas patiks un būs pienācīgi atalgots. Anglijā viņa bija pieklusis veikt darbu, kas viņai nepatika. Pēc neilgiem meklējumiem Inga atrada darbu, kas viņai patīk. Viņa cer, ka arī viņas vīram Ventspilī ar darba meklējumiem paveiksies.

Remigrācija 2018. gadā:

Atgriezās Latvijā – 163 ģimenes, Kurzemē – 64 ģimenes, Ventspilī – 5 ģimenes.

Plāno atgriezties Latvijā – 173 ģimenes, Ventspilī – 5 ģimenes.

Remigrantu biznesa ideju finansiālais atbalsts: iesniegti projektu pieteikumi – 17, Kurzemē – 6.

Guvuši atbalstu – 9 projekti, Kurzemē – 5.

Atrasti risinājumi pašvaldību līmenī – 10, Kurzemē – Saldus novadā un Skrundas novadā.

Informācija par remigrāciju: www.paps.lv

Lasi vēl

Komentāri (21)

  • -5
    karlito 22.03.2019, 13:15:56

    Pozitīvi,ka ir iespējas atgriezties dzimtenē,un šeit viss izdodas,bet diemžēl zinu arī tādus gadījumus,kad atgriezās,padzīvoja mazliet šeit un saprata,ka nekā...un aizbrauca atpakaļ!

  • -5
    Arājs 22.03.2019, 15:50:16

    Vai nevarētu būt tā,ka viens no iemesliem,kādēļ tik daudz latviešu devušies svešumā,ir tas,ka joprojām nav veikta Latvijas dekolonizācija?
    Tieši otrādi,svešzemniekiem masveidā tiek dāvināta Latvijas pilsonība,tādā veidā legalizējot viņu atrašanos mūsu zemē.Tie aizņem darba vietas,kuras pēc taisnības pienāktos latviešiem kā šīs zemes saimniekiem...

  • -16
    Latvija pāri visām! 22.03.2019, 16:27:46

    Laiks veikt Latvijas denacifikāciju un atsvabināt to no visiem tiem,
    kas nevēlas dzīvot un sadzīvot tajā miermīlīgi,
    bet atkal aicina uz nacistiskiem sabiedrības pārveidošanas plāniem.
    Kuri vienmēr beidzas ar traģēdiju tautai,
    kas iekrīt šo propagandas tīklos.

  • -1
    Janis Zvejnieks 22.03.2019, 20:07:25

    Welcome back to Ireland !Pec nodzivotajiem 13 gadiem Ireland,skatos uz to ,ka vajadzetu pienemt Iru pilsonibu.Pirms iestasanas ES,Irija cilveki bija nabagi,ka pat savas gimenes pabarot nevareja.

  • -1
    Larijs Kukarans 22.03.2019, 22:18:36

    Jān,īrija tādos daudzumo, un tik nekaunig nezog,tur jau tā atšķirib.Zog jau visur,bet ne jau tā,ka latvija,diemžēl!

  • 0
    Janis Zvejnieks 22.03.2019, 23:31:33

    Lar,pats Tu zin,kad ies mes pensija ,tad Irijs valdib mums maksasas tikpat , cik miljonaram pensij ,tobis 240e nedela

  • -16
    cits kurzemnieks 23.03.2019, 06:57:34

    Kas ir denacifikācija?

  • -15
    cits kurzemnieks 23.03.2019, 08:04:57

    Uzzināju,kas ir denacifikācija.Tas ir tad,kad no Latvijas iztīra kurzemniek veidīgos.

  • -17
    .Barons. 23.03.2019, 10:07:45

    Cit kurzemniek kung.
    Ja,ja,to ir rihtig.Tig papriekš vaidzet uzsēdinat uz to Aps miet.

  • -15
    cits kurzemnieks 23.03.2019, 11:38:02

    Piekrītu.

  • -13
    Latvija pāri visām! 23.03.2019, 12:51:01

    Nirnbergā nacistu vadoņi saņēma taisnīgu sodu.

    Bet vāci smagi samaksāja par savu maldīšanos un uzķeršanos uz šo cilvēknīstošajiem tekstiem.
    Tomēr daži citi vietējie naciku atliekas murgo to pašu murgu...

  • -10
    Krišs Daugulis 23.03.2019, 14:24:20

    Tu jau ar neizspruks

  • -3
    cits 23.03.2019, 15:14:14

    >>Krišs Daugulis
    https://tautastribunals.eu/?p=12522

  • -13
    Latvija pāri visām! 23.03.2019, 15:14:15

    Neesmu naciks kā tu un citi nelgas.

  • -13
    cits kurzemnieks 23.03.2019, 17:10:55

    Jus esat rašists.Un tādus ,visas cilvēces ienaidniekus gaida tiesa,līdzīga Hirnbergas tribunālam.

  • -14
    Latvija pāri visām! 23.03.2019, 20:41:36

    Rašists (lai ko nozīmētu šis jaunvārds) noteikti neesmu,
    toties tu pavisam noteikti esi nacistu nelga, kā to skaidri apliecina tavi cilvēknīstošie teksti.

    Vai jau pazīgoji spoguļa priekšā, Grosdoičlandes Ādiņa atlieka?

  • -1
    herberts 23.03.2019, 22:55:12

    Godmanis čekists nav bijis, savu kartīti no visām piesaistes vietām nav izdzēsis, kā arī daudzi citi 4.maija varoņi, kuru pieņemto likumu dēļ, kas strādā par labu viņiem, viņu radiem un čomiem, krievu valodas prasmi stājoties darbā, neprasa. Patrioti, nevainīgi kā bērni, pret Latvijas tautu un valsti, turpina graut šo zemi un, kā liekas, viņiem tas izdosies. Mēs skatāmies kā auni un joprojām par viņiem atdodam savas balsis, par lembergistiem, par ušakovistiem, par.....un rezultāts ir, biedri!

  • -10
    AntiKurzemnieks 24.03.2019, 08:21:05

    Kā tai dziesmā "Die Wacht am Rhein" (latviskajā versijā),nedaudz pamainot tekstu:
    "Būt svešnieki apslaktēti-
    Netrūktu latvju tautai brīvības!"

  • -4
    Latvija pāri visām! 25.03.2019, 11:16:24

    Diez vai tā būtu brīvība, kurā valdītu aptaurēti nacionālisti.
    Atkal kārtējais totalitārisms.

  • -1
    lasma 2 26.03.2019, 11:57:32

    nesaprotu, ko visi priecājas, kad aizbraukušie atgriežas, skumji. kad bija slikti viņi aizlaidās uz labāku dzīvi, nu šeit paliek labāk, viņi atgriežas uz labumiem. Kā mēs tie kas palikuši strādājām, tā pat nebija darba, naudas, izturējām, neaizlaidāmies. Ja esi aizbraucis, tad arī tur paliec un strādā, bet tur nu mazāk maksā, tad cer ka nu te varēs dabūt labumus un atkal zaudētāji ir tie kuri neaizbrauca, bet strādāja tepat.

  • -2
    Latvija pāri visām! 26.03.2019, 12:19:53

    Atgriežas jau tikai maza daļa, par kuriem tad te sacer optimistisku rakstu,
    lai pamatotu visu šiteno remigrācijas koordinātoru saņemamo atalgojumu.
    Jo būtībā šāda darba vieta ir tukša nodokļu naudas izšķiešana.
    Tā katra paša privāta lieta - braukt dzīvot ārzemēs vai braukt atpakaļ.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: