SKDS aptaujā par populārāko Latvijas politiķi visaugstāko reitingu saglabājis Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Aptauju veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS pēc laikraksta "Neatkarīgā" pasūtījuma.

Kā raksta "Neatkarīgā", kopumā no reitinga secināms, ka "amatpersonām netiek piedoti nedz skandāli, nedz šokējoši paziņojumi un katram politiķim, kuram pērn gadījies nopietni paklupt, tas nekavējoties ir atspoguļojies popularitātes reitingos". Tai pašā laikā "Neatkarīgā" norāda, ka "neraugoties uz tiesvedību un citām politiskajām peripetijām, Ventspils mērs Aivars Lembergs jau ilgstoši atzīts par populārāko amatpersonu valstī".

Lembergs arī 2013. gadā bija populārākā amatpersona, taču 2012. gadā viņa popularitātes indekss bija tikai 24,9, un toreiz līdere reitingā bija valsts kontroliere, pašreizējā Saeimas deputāte Inguna Sudraba (NSL) ar reitingu 58,8, turklāt arī 2010. un 2011. gadā Sudrabas reitings bija augstāks par Lemberga reitingu.

Saskaņā ar minēto aptauju Lemberga popularitātes reitings pērn bijis 52,4, bet aiz viņa ierindojas Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) ar popularitātes reitingu 33,1. Arī Rīgas mēra reitings pagājušajā gadā ir audzis. Trešajā vietā popularitātes ziņā ierindojies Līdaka, kura reitings pēdējā gada laikā audzis no 12,6 līdz 32,3.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš Līdakas reitinga ievērojamo kāpumu skaidro ar to, ka Zaļo un zemnieku savienība pērn šo politiķi izvirzīja kā savu runas vīru, deleģējot viņu piedalīties diskusijās un debatēs. "Iespējams, publika to ir pamanījusi un novērtējusi," pieļauj Kaktiņš.

Pēc "Neatkarīgās" pasūtījuma sagatavotajā Latvijas politiķu 2014. gada popularitātes reitingā ceturtajā vietā ierindojas Sudraba, piektajā - iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), kura popularitāte gada laikā ievērojami augusi - no 2,3 2013. gadā līdz 21,3 pērn.

2014. gada populārāko politiķu sarakstu turpina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), Valsts prezidents Andris Bērziņš, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), Liepājas mērs Uldis Sesks (Liepājas partija) un kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), kura populārāko politiķu sarakstā ierindojas desmitajā vietā ar reitingu 11.

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) reitings pērn bijis 0,6, savukārt bijusī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa izpelnījusies visnegatīvāko reitingu - mīnus 42,8. Arī iepriekšējos gados viņas reitings bijis zems un negatīvs, taču augstāks nekā pērn. Otrajā vietā no beigām reitingā ierindojas Āboltiņas partijas biedrs, Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (V), kura vārds pagājušā gada nogalē izskanēja saistībā ar 12. Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanas skandālu Latgalē. Zaķa reitings pērn bijis mīnus 37,5, bet gadu iepriekš - mīnus 16,6.

Savukārt trešais sliktākais reitings pagājušajā gadā bijis ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, kurš arī ir "Vienotības" politiķis. Tieši viņam pēdējā gada laikā bijis ievērojamākais reitinga kritums - no 7,1 2013. gadā līdz mīnus 15,9 pērn. Tiesa, 12.Saeimas vēlēšanās Rinkēvičam gāja labi, taču pēc tam viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka ir homoseksuāls. Pēc SKDS vadītāja Kaktiņa domām, "Latvijas sabiedrība ir konservatīva, un būtu naivi cerēt, ka tik radikāls paziņojums neradīs negatīvas sekas".

Aptauja veikta 2014. gada decembrī un tā reprezentē visas Latvijas iedzīvotāju viedokli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: